Jdi na obsah Jdi na menu
 


Další prosba o pomoc

25. 9. 2015

Jiří Vacek, hledající

Často se na mne obracejí i zcela neznámí lidé telefonicky i písemně se žádostí o pomoc.

Níže uvádím jeden takový dopis.

 

23. 9. 2015

Vážený pane Vacku,

dovoluji si Vás požádat o radu. Jsem psychicky nemocná, mám schizofrenii, několikrát jsem byla hospitalizovaná v Bohnicích. Nemůžu cvičit. Co mám dělat? Mám cvičit i přes riziko, že budu znovu hospitalizována?

Předem děkuji za odpověď.

S pozdravem

Jana

 

* * *

 

Je mně líto, ale takovým prosbám z mnoha důvodů nemohu vyhovět, jak uvádím ve své odpovědi.

 

23. 9. 2015

Vážená paní,

jóga, mystika, buddhistická stezka nejsou metody, jak se vyléčit z nemocí, ale jak poznat naše pravé Já, Krista v nás a skrze toto poznání se vrátit do našeho původního, božského stavu, který Ježíš nazývá království nebeské, buddhisté nirvánou a další opět jinak.

Již proto nemůže správná praxe jógy nikomu uškodit. Jóga, je-li správně prováděna, nejen nevede k duševním poruchám, ale naopak všeobecně zlepšuje naše zdraví tělesné, duševní i duchovní. Základním a samozřejmým předpokladem je rozumný přístup k praxi a velký důraz na očistu od všech našich zlých sklonů.

Před léty jsem napsal knihu „Dokonalé zdraví a duchovní metody jeho dosažení a udržení“. V ní shrnuji základní předpoklady, jejichž dodržování přispívá k dobrému zdraví. Kniha je pro velký zájem rozprodána. Proto ji zájemcům zasíláme v xeroxových, nevázaných kopiích za 180 Kč a poštovné.

Sám nejsem léčitel a neléčím. Navíc bez udání co cvičíte – ásany, pránájámu, meditaci atd., nelze ani nic bližšího poradit. Rozumné cvičení například sestavy ásan a pránájámy, vám rozhodně samo o sobě nemůže ublížit. Co je nebezpečné, jsou meditace, které vedou k vývinu velké síly, který není provázen důslednou a trvalou praxí očisty.

Každý, kdo se pouští do jógy, by tak měl činit na základě důkladného poučení, aby si uvědomil, co jóga je a co její praxe vyžaduje, aby neměla nepříznivé účinky. Ty jsou vždy dány nikoliv jógou, ale její nesprávnou praxí. Přesto se jóga často zcela neprávem obviňuje, což je totéž, jako by někdo za smrt při dopravní nehodě vinil automobil a nikoliv selhání jeho řidiče. Vše potřebné k praxi jógy naleznete v mé knize „Základy jógy a mystiky“. I tu si můžete objednat.

Ze všeho nejdůležitější je však vždy se obracet o pomoc přímo k Bohu, protože On je nejlepší učitel i léčitel současně. Samozřejmě: opět nestačí jeden Otčenáš mechanicky denně odříkaný, ale trvalé obracení se o pomoc v lásce, úctě a pokoře.

Jsou v zásadě dva druhy nemocí:

1) Ty, které jsou výsledkem nepříznivé karmy. Jejich příčiny leží v minulosti a dnes sklízíme následky toho, jak jsme dříve mysleli a jednali. Uzdravení je zde spojeno s odpuštěním karmy. Tu nám nemůže odpustit nikdo jiný než sám Bůh. Jeho odpuštění a naše uzdravení je přímo závislé, jak jsme na cestě k Bohu pokročili.

2) Nemoci jejichž příčiny jsou v našem přítomném nesprávném chování. Není to jen kouření, pití, přejídání, ale hlavně myšlení pod vlivem zlých sklonů, které jsou v rozporu s láskou k Bohu, k našim bližním a v důsledku toho i k nám samým. Když změníme své myšlení od zla k dobru, od nepřátelství k přátelství, teprve pak můžeme očekávat zlepšení ve všem včetně tělesného zdraví.

Jak vidíte, otázka zdraví je složitá i jednoduchá současně. Hlavní je myslet v dobru a v lásce k Bohu, k našim bližním i k sobě. Pokud se nám zdá, že se výsledky nedostavují, je to ze dvou důvodů.

Jeden spočívá ve velkém množství zlé karmy, kterou jsme v minulosti vytvořili. Ta představuje souhrn mocných a nedobrých sil, které na nás působí a jejichž působení je nezbytné přemoci silami, které jsou větší a hlavně dobré. Druhým důvodem je, že nejprve musíme ovlivnit k dobru příčinnou oblast a pak teprve se výsledky projeví. Říkám tomu „časoprostorová prodleva“, která se uplatňuje tím víc, čím větší změnu chceme docílit a čím větší síla opačných energií tomu brání.

Přeji vám, abyste ve vlastním zájmu pochopila, kdo má opravdu váš osud v moci: jste to vy sama, pokud pochopíte, jakými pravidly se váš osud řídí.

S pozdravem

Jiří Vacek

 

* * *

 

Jiná lepší a účinnější rada než tato pro řešení našich starostí neexistuje. Její výhoda je, že je možné, aby ji každý použil. Nástrojem k tomu je všeho zla prostá a také poučená mysl.