Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dopis od Viktora

30. 5. 2006

Jiří Vacek, Viktor Špány

Viktor je jedním z přátel, které jsme nikdy osobně neviděli, ale přesto jsme přátelé. Odebírá dlouhá léta pravidelně mé spisy, ale na soustředění nejezdí pro těžkou nemoc. Je také již důchodce, povoláním profesor vysoké školy v Košicích.

Jak provádí praxi, nevím. Z jeho dopisů je znát vysoké pochopení advaity i učení Ramana Mahárišiho. Jeho dopis mě velmi potěšil. Stojí nejen za přečtení, ale i za zamyšlení, proč zažil, co zažil. Spoj mistr - žák je zřejmě možné vytvořit i na dálku bez osobního setkání, jeho základem je upřímné přátelství a uznání. Kdo je nemá, nemá ani spojení, po kterém milost proudí.


25.04.06

Drahý Jiří,

Už som prestával veriť. Tak som bol zahalený nesmierne ťažkým závojom nebdelosti. Občas som nazrel do ŽIVOTA MAHARIŠIHO, ktorý si mi vo februári zaslal. Akýmsi riadením som si kúpil baterky do walkmana a pustil som si Tvoju kazetu na Pozorovatele a uvědomění našeho JÁ. Niekoľko minút po doznení bolo VEDOMIE nezčerené ako lagúna Hallstadského jazera v podvečer. Potom som sa s manželkou pomodlil ruženec Božieho milosrdenstva sestry Faustíny Kowalskej s prosbou o BDELOSŤ. Včera som si zhral Tvoju pásku Meditace na uvědomění našeho Božského JÁ – prerušovane.

Až dnes vstúpilo do mňa POCHOPENIE spolu s BDELOSŤOU. Pros a veľmi, veľmi pros za to, aby mi MILOSŤ bdelosti bola ponechaná na VEKY VEKOV, AMEN.

Tvoj, vďačnosťou sa rozpadávajúci

Viktor Špány