Jdi na obsah Jdi na menu
 


Patentované osvícení manželů Tomášových

1. 12. 2005

Maríči

Miloš Tomáš ve své poslední reakci (24. 11.) upozorňuje na „nekalou soutěž“ ze strany pana Vacka. Z původních obvinění z duchovních nekalostí, porušení zákona (ochrana osobnosti, urážky na cti), mentální nemoci a sektářství Avátár v osobě Miloše T. dospěl už i k obvinění porušení obchodního práva. Tradičně už tomášovci zase neznají pravidlo „méně je občas více než mnoho“! Sypat na své kritiky cokoli co přijde pod ruku, jen ať je toho co nejvíce – i když se ta obvinění často vzájemně vylučují: jak by mohla přece „narušená osobnost“ (dle M. Paříka) pana Vacka dopouštět vědomě trestních činů, a to tak sofistikovaných, jako je porušení obchodního práva (Miloš T.)? Vždyť i zločinci jsou často uvolněni od trestu, když se prokáže, že nebyli normální! Pan Vacek má být zřejmě podle Avátáru nejen zneuctitelem dobrého jména jejich guruů, ale současně i bláznem, zároveň však i sektářem a zároveň vychytralým spekulantem typu Koženého, který ve svém podnikání (které se nekoná), prý nedodržuje „etiku obchodování“! Úctyhodný výkon, pane Vacku, ve Vašem věku! Myslím si, že by se Avátár měl nějak konečně sjednotit, co vlastně chce s tím Vackem: udělat z něj blázna, zločince, sektáře nebo nekalého podnikatele? Chápu že nejraději všechno najednou: uznejte ale, že za chvíli to začne být mírně řečeno podezřelé, nemyslíte pane Miloši Tomáši? S čím přijdete příště? Že Vaše kontakty z BIS získali tajnou informaci z odposlechů Vacka, že je napojen na Al-Kaidá?

Tou nekalou soutěží má být podle Miloše T. Vackovo zpochybňování některých dogmat o duchovnosti legendárních guruů Tomášových a např. i Drtikola, a to ve svých knihách a posledně i na internetu. Opakuji: dogmat. Protože – prozatím – osvícení Tomášových není vědecky dokázaným objektivním faktem, nestojí v učebnicích jako povinná četba a není součástí ani Ústavy ani Desatera. Pevně doufám, že se tak ani nikdy nestane, ale Avátár a následovníci Tomášových se nevím proč chovají, jako kdyby tomu tak bylo.

Podívejme se ale na nejnovější komická prohlášení Miloše T. o „nekalé soutěži“ a porušování „obchodní etiky“, z čehož pana Vacka viní, blíže: tak tedy v případě Tomášových nejde a nikdy nešlo o duchovní hodnoty /rozuměj nadmateriální, NAD-obchodní/, ale o biznis? Dobře vědět! Mnozí z nás jsme doposud mysleli, že to byli duchovní lidé s duchovním poselstvím, ve kterém se po jejich odchodu snaží pokračovat jejich syn a nejaktivnější žáci. Dali Tomášovi svá osvícení skutečně patentovat? (Zatím jsem sice neviděla značku ® v pravém horním rohu slova Osvícení, ale třeba se toho taky dočkáme).

Tak jsme doma: duchovno avátáristů vlastně není duchovnem, a nikdy tím nebylo, je to obchod a soutěž. Jméno Eduard Tomáš je obchodní značkou, Absolutno je registrovaným vlastnictvím firmy Avátár, Osvícení patentované. Obchod s důvěrou davu, který už více než šestnáct let naivně kupuje tomášovské knížky, kazety a platí dost vysoké sumy za tomášovské přednášky, a nyní v tom má pokračovat, protože rodinnou firmu převzali potomci a následovníci guruů a ti se potřebují nějak uživit? To kvůli tomu, aby tato firma přinášela obchodní zisky několika jedincům, tak nikdo v celé Republice nesmí říct ani napsat jediný nezávislý názor na duchovnost jejich guruů? Kazilo by to prý obchody! Já to neříkám, že tomu tak je, ale Miloš T. nám tento obraz v posledním textu na Jitřní zemi vnucuje: AVÁTÁR, TOMÁŠOVI, JEJICH POVĚST – TO VŠE JE PŘEDEVŠÍM OBCHODNÍ ARTIKL, JDE PŘEDEVŠÍM O BIZNIS, a Vacek je pro ně obchodní konkurence „nekale s nimi soutěžící“. Miloš T. upozorňuje, že pan Vacek aktivně kazí jejich reklamu na jejich duchovní slávu (t.j. výhradní postavení na trhu, ale klidně to nazveme přímo MONOPOLEM - když už mluvíme o obchodu, tak musíme nazvat věci pravými jmény!).

Prozatím jsem sice neviděla na Slunečním náměstí (před továrnou tohoto monopolu) billboardy s portrétem pana Vacka zvoucí následovníky Tomášových na své vlastní meditace...Ani jsem nečetla v jeho knihách a nepostřehla na jeho webových stránkách reklamní šoty „V Avátáru Osvícení není, duchovno u Vacka k nalezení!“. Naopak, ve své „nekalé soutěži“ Avátáru pro jejich publikaci poskytl, jak se dozvídáme, autorská práva ke kvalitním fotografiím Maharišiho, z čehož měli – díky „nekale soutěžícímu“ Vackovi - obchodní úspěch avátáristé, protože ta kniha o Maharišim vyšla u Avátáru. Také však přes Vackovi webové stránky můžete koupit knihy Tomášových (opravdu netradiční druh „nekalé soutěže“!), což se ale opačně říct nedá (Avátár Vackovi knihy neprodává).

Napsat vlastní názor na duchovnou úroveň živých či mrtvých osob však NENÍ reklamou či antireklamou, jakkoli se to Miloš T. křečovitě snaží vecpat do této kategorie. Jde o pouhopouhé právo každého občana demokratické země k civilizovanému projevu svého pohledu – a to na cokoli od Pánaboha přes prezidenta, Dalajlámy, klonování, Bushe, ufóny, Irák...nebo nedejbůh i na manžele Tomášovi a Drtikola! Stejné právo praktikoval např. recenzista Josef Chuchma v MF Dnes, který se o Drtikolových fotografiích z jeho pozdějšího „duchovního“ období vyjadřuje dosti nelichotivě, čímž mírně zpochybňuje i jeho údajné osvícení. A to přesto že „chudák“ Drtikol se také nemohl bránit (proti nařčením, že nemusel být nutně tak hrozně osvícen), vždyť už nežije! Přesto, že Chuchma se odvážil o takové „rouhání“, drtikolovci jej neukamenovali, ani doposud, pokud vím, není trestně stíhán za svůj názor!

Dovolte mi citovat: „Ačkoliv chtějí a mají být nejpozdější Drtikolovy snímky navýsost duchovní a o duši, přijdou mi bezduché, trochu směšné, dosti smutné. Troufám si tvrdit, že je tak vnímá většina současných diváků, ale jaksi se nepatří o tom mluvit. (MF Dnes, Kultura, 22.4.2004). Já si troufám tvrdit, že se podobně „jaksi nepatří“ mluvit pravdivě ani o Tomášových, a když se po dlouhé době někdo znovu odváží, je z toho hned „urážka jejich památky“ a „nekalá soutěž“!

Pan Vacek však byl ve svých textech velmi daleko od toho, aby urážel, zesměšnil či jakkoli zneuctil manžele Tomášovi jako osoby. Psát o tom, že není přesvědčen o jejich nejvyšší osvícenosti, to přece zdaleka není urážka na cti ani nekalá soutěž! O Dalajlámovi psal Tomek Lenhert (Darebáci v rouchu) omnoho horší věci, a přesto jej Dalajláma nenechal zabít ani zavřít, nevyhlásil jej na internetových fórech za „porušenou osobnost“ ani jej nezastrašoval výhrůžnými dopisy a svými kontakty! A dala bych ruku do ohně, že těch kontaktů ve vysoké politice má Dalajláma trochu více, než majitelé Avátáru!

Snížil se snad dokazatelně zisk z prodeje knih, videokazet, návštěvnost přednášek na straně Avátáru kvůli tomu, že pan Vacek projevuje své názory ve svých vlastních publikacích? Tak z toho můžete obviňovat stejně tak i tisíce dalších skupin od jehovistů, přes krišnovce, současné komunisty, satanisty atd. – ti všichni na „osvícení“ manželů Tomášových mají ještě horší názor, než pan Vacek! Jak to budete dokazovat před soudem, že zisk Vašeho obchodu snižovala pouze aktivita pana Vacka? Že lidé na meditacích údajně jenom kvůli Vackovým názorům už nedosahují vnor číslo 3 ale jen vnor číslo 2? Že místo tisícovky Vám hodí do kasičky už jen osmi set korun – a to přesně hodinu poté, co v práci na internetu četli Vackův názor na zádušní mši pana Tomáše? Anebo že Za čas a prostor se stal propadákem, protože se lidé u Vacka dozvěděli, že Míla T. BYLA žákyní Maharišiho a to je zklamalo? To jako budete dělat anketu mezi čtenáři Avátáru, a ti s podpisem budou potvrzovat „ano, jedině kvůli Pamětím pana Vacka se už o Tomášovi nezajímám a nebudu Vaše knihy kupovat“?

Nekalá soutěž? Kdo tady s kým soutěží a o co? O ovečky? O patent na Osvícení? O Boží milost? Tak pro Miloše T. je duchovno obchodem a soutěží? Není to vůbec proti všem těm šlechetným principům, které jeho rodiče hlásali? Dělá snad Miloš T. duchovno proto, že má ambice získat Nobelovou cenu či Českého lva za „duchovní dosažení“? Anebo se chce stát „podnikatelem roku“? Vacek ohrožuje výlučné postavení Avátáru na trhu duchovna! Nezní to trochu podezřele? Hezky se nám vybarvuje, o čem to vlastně vše vždy bylo a je.. Docela smutná realizace, stejně smutná, jako ty pozdní fotografie Drtikola....

MŮŽE BÝT ALE OSVÍCENÍ VŮBEC PATENTOVANÉ? Není to absurdní, tvrdit, že právo sebe vyhlašovat za osvíceného ve státě zvaném Česká republika měli POUZE A JEDINĚ MANŽELÉ TOMÁŠOVI a nyní nimi autorizovaní následovníci? A nikdo to JEJICH osvícení nesmí veřejně zpochybnit? Dal jim snad takový výluční „mandát“ prezident? Žijeme snad v teokracii – či spíše „tomokracii“? Myslím si, že přes obrovské davy ctitelů těchto osobností ještě pořád existuje dost lidí v tomto státě, kteří o jejich osvícenosti nic neví ani nechtějí vědět, a ještě více takových , kteří o jejich údajném „osvícení“ sice vědí, ale stejně nechtějí vědět. Když se zeptáte lidi na ulici před kamerou TV, a ti řeknou prostě a jasně, že Tomášovi podle nich nebyli osvícení (přesto, že byli milí a hezcí stařečkové a asi byli O.K. když je uznával i Havel), tak je budete také kus po kuse žalovat za jejich názory a vyhrožovat jim, aby to veřejně odvolali, jak to teď děláte Vackovi, a předtím mnoha jiným? (Ne, já už znám Vaši odpověď, sorry, hned mi nedošlo, že by jste to tradičně udělali jinak: výhrůžky by dostala přímo televize, a díky Vašim kontaktům by se ta reportáž jednoduše nesměla vysílat vůbec. )

Ale když se zeptáte i v jiných evropských státech (kde už tolik kontaktů v médiích zřejmě nemáte), nebo na celém světě, a budou miliardy lidí říkat veřejně, že Tomášovi osvíceni nebyli, tak podáte žalobu na 99 procent lidstva? Protože nemlčeli, ale řekli svůj názor nahlas? Nezačíná se ten Váš nesmyslný boj na umlčení svobodného názoru posouvat někam do absurdity? Bude to také asi „nekalá soutěž“ a „porušení obchodní etiky“? No taaak...zastavte!

Problém je, že Vy se lidí na jejich názor nikdy neptáte. Počítáte s tím, že jej musí mít stejný jako Vy, a pak Vás šokuje, když se tu a tam ozvou, že tomu tak není! Názor lidu Vás však nikdy nijak moc nezajímal: jen názor té politicko-právnicko-celebritské elity, která je pro Vaše obchodní účely jedině důležitá protože poskytuje vám propagaci i zdání světské moci. Pokud mluvíme o nekalé soutěži, tak toto bych tam zařadila spíše, než filozofické úvahy pana Vacka. Kámošit se s politiky a celebritami a pak vyhlašovat, že Vaše učení je nejvyšším duchovnem, protože jej uznává i třeba V. Havel, Dalajláma, Halík, poslanec Bratský, mnoho umělců a vlastně každý, kdo v tomto státě má moc a peníze, není úplně fér, když už jsme u té nekalé soutěži. Každá totalita však jednou padne: i ta tomokratická, kontakty-nekontakty.

(Pozor, nikdo si nepřeje, aby zkrachoval Váš obchod! Něčím se přece živit i Vy musíte. Občané demokratického státu však by byli rádi, kdyby jste ctili jejich ústavně garantována práva svobody slova a názoru: toť vše. I my ostatní se musíme živit, a za to ještě nevyžadujeme zrušení Ústavy! Tak to snad dokážete také.

Je načase se trochu začít zabývat i s tím ´účelem´, který ty ´prostředky světí´, místo neustálého zabývání se těmi prostředky. Hrozí totiž, že ve velkém zápalu pálení čarodějnic zapomenete, proč je vlastně vůbec už léta upalujete...)

Myslím si, že avátáristé se jednou za čas naučí několik vážně znějících frází z oblasti třeba obchodního práva („nekalá soutěž“ Vacka – Miloš T.), psychiatrie (viz. „narušená osobnost“ Vacka – M. Pařík) i trestního práva (viz. většinu výhrůžných dopisů Vackovi) – a plácají nimi páté přes deváté, jen aby to vypadalo, že těm věcem rozumí. Těmi výrazy je hojně zásobují ty jejich kontakty mezi právníky, BIS, lékaři, politiky, kterými se neustále chlubí. A radí jim kam asi zašoupnout toho kritika: Do chládku? Nebo spíše do Bohnic? Posílat mu desítky žalob či raději morbidní výhrůžky o likvidaci ? Hlavně aby už přestal kalit ten biznis! Tak tomu bylo vždycky, nic nového pod sluncem!

K tomu, aby se však podařilo vecpat pouhý filozofický spor do kategorií trestního či obchodního práva, či Vámi tak oblíbené oblasti psychiatrie, je potřeba trochu více než papouškování pár odborných výrazů bez použití inteligence. Jo, chápu, myslíte si, že peníze do kapsy svým „kontaktům mezi odborníky“ vyřeší vše a to i bez nutnosti inteligence. Ostatně, kdyby se nějaký policajt či jiný úředník moc zajímal, odstranit jej z funkce jde pořád, že jo...? Už to známe. Možná. Občas se však i při největší snaze a finančním „dopingu“ pravda ukáže být silnější než lež (viz. fingovaná kauza s P.). Věčně to takto stejně nepůjde: bude třeba se trochu uzemnit, už totiž začíná být příliš zjevná tato Vaše duchovno-obchodní aktivita i dosud nezainteresované veřejnosti. Asi by to chtělo podat stížnost na antimonopolní úřad...Když obchod, tak obchod!