Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jáchym Topol: Za poesii seděl půl roku v base

3. 12. 2009

Jiří Vacek

Lidové noviny 24. 11. 2009

Nestydatost avatarů jde tak daleko, že tvrdí: Vacek vydával samizdaty se souhlasem StB. Tvrdí to bez jakýchkoliv důkazů a vzdor negativnímu lustračnímu osvědčení. To je pro ně typické. Prostě si vymýšlejí pomluvy, aby poškodili konkurenci. Jak to bylo ve skutečnosti s postojem StB k samizdatům, dokládá citovaný článek.

J. Topol popisuje, jak básník J. Hořec za Husáka seděl půl roku v base za samizdatové vydávání poesie. A to již komunistický teror slábl.

V padesátých a šedesátých letech byl v plné síle a za samizdaty se chodilo do vězení na roky, což je i případ paní Heranové a jejích spolupracovníků a některých dalších, kteří vydávali duchovní literaturu.

Pro avatary je příznačné, že tyto lidi nemají rádi. Proto za poděkování za tuto činnost paní Heranové Luďka Hudce napadli. Komunistu Drtikola, který komunistický režim u nás pomáhal zřídit a celý život z přesvědčení obhajoval, naopak chválí za jeho ušlechtilost. V čem spočívala? Až do své smrti v šedesátých letech svou stranu neopustil ani za její zločiny neodsoudil. Skutečně vzor ušlechtilého duchovního člověka. Podle pánů avatarů.