Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zlaté staré Rakousko

6. 9. 2015

Jiří Vacek

Ano, ale jak pro koho! Pro Němce možná ano, pro Čechy ne. Jejich postavení plně charakterizuje příhoda zakladatele továrny na motocykly a automobily Václava Klementa (1868 – 1938). Vysílal ji rozhlas v Toulkách české minulosti v těchto dnech.

Pan Klement si v Mladé Boleslavi koupil motocykl Germanic, který vyráběla německá firma v Ústí nad Labem. Motocykl záhy přestal jezdit. Pan Klement sepsal česky reklamaci a motocykl poslal výrobci zpět. Německý majitel firmy reklamaci vyřídil v duchu německé nadutosti, která byla v Rakousko běžná.

Napsal: „Reklamace má být sepsána srozumitelným jazykem“ a poslal ji zpět. Psal se rok asi 1884. takové bylo postavení Čechů ve zlatém Rakousku. Tak si naši Němci představovali soužití s námi v naší zemi.

Uvědomme si tu obrovskou německou nadutost a drzost. V Českém království, v zemi, která patří Čechům a Němci jsou zde jen přistěhovalci, podnikatel oprávněnou reklamaci vrátí, protože je psána česky!

S tímto postojem této německé rasové nesnášenlivosti vůči nám se setkáváme dodnes. Němci sice mají zákonem zakázáno zpívat: „Německo, Německo, nade všechno ve světě“, ale myslí si to stále dál.

Opakovaná tvrzení, se kterými se denně setkáváme v tisku, co vše Němci u nás dokázali typu: „Praha je staré německé město, všechna česká města založili Němci, česká zem náleží k Německu“ a další jim podobná dokazují, že v myšlení mnohých Němců nedošlo dodnes k změně. Hitlerova teorie jejich rasové nadřazenosti stále ovládá jejich myšlení. Jelikož byl až do nedávna český tisk plně v německých rukách, je zřejmé, komu tato demagogie slouží. To, že v ní zaznívá nacistická teorie rasové nadřazenosti Němců, je nepochybné.

Takto se skuteční přátelé určitě nechovají. Vidění mnohých Němců nás Čechů se ani po 2. světové válce nezměnilo. Jejich výlevy jsou zcela srozumitelné již v tom, že se staví do role obětí, ač pravda je opačná.