Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polák zmlátil kněze, který ho nechtěl vyloučit z církve

20. 11. 2012

novinky.cz

Čtyřiatřicetiletý Polák surově zbil na faře v Zabrze na jihu země kněze, protože jej nechtěl vyloučit z katolické církve. Vystoupení z církve, k níž se podle polského episkopátu hlásí 95 procent obyvatelstva, je natolik komplikované, že své rozhodnutí dokážou realizovat jen ti nejvytrvalejší.

Rozčílený muž ze Zabrzu zároveň kněze varoval, že pokud mu požadovaný doklad brzy nevystaví, vrátí se na faru a srovná ji se zemí, informovala ve středu polská média. „Násilníka jsme zadrželi a hrozí mu dvouleté vězení,“ uvedl mluvčí zabrzské policie Marek Wypych.

Podle Vatikánu je vystoupení z církve v podstatě jednoduchý administrativní úkon. Stačí vyplnit standardní formulář a doporučeně jej poslat na faru, kde byl dotyčný pokřtěn.

V Polsku však platí zvláštní, neúměrně přísnější předpisy. „Žadatel musí přijít na faru, kde jej pokřtili, osobně a se dvěma svědky a požádat o vystavení kopie křestního listu,“ napsala Gazeta Wyborcza. Jeho žádost o vyloučení z církve odešle kněz na posouzení svým představeným. Po jejím vyřízení, které může trvat až několik měsíců, se žadatel opět musí vrátit na faru, kde pokračují další administrativní úkony, dodal deník.

Církev dělá obstrukce

Lidé vystupující z církve s ní mají obvykle nepříjemné zkušenosti, jsou znechuceni a jejím konáním často pohoršeni. Katolická církev na jejich žádost o vyloučení reaguje různými obstrukcemi v podobě zdlouhavých a komplikovaných administrativních opatření, která by je měla od zaječích úmyslů odradit.

„Pokřtěn jsem byl jako dítě, tedy bez možnosti tento krok ovlivnit. Do kostela jsem chodil nejdříve zřídka a pak vůbec, až jsem se stal ateistou,“ řekl 42letý Tomasz, architekt z nedalekého Otwocka. Když požádal o vyloučení z církve, vyděšený kněz jej přemlouval, „ať to nedělá, že bude ostatním farníkům špatným příkladem“.

On však trval na svém a už nechtěl být součástí přehnaných statistik o polských věřících stejně jako populární polská herečka Renata Dancewiczová.

Podle oficiálních údajů v roce 2011 vystoupilo z katolické církve v Polsku 500 lidí. „Ve skutečnosti, i přes obstrukce, je to několik tisíc lidí měsíčně, kteří dávají katolické církvi sbohem,“ uvedl portál aspostazia.pk, který se touto problematikou intenzivně zaobírá.


Zdroj: http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/284724-polak-zmlatil-kneze-ktery-ho-nechtel-vyloucit-z-cirkve.html