Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polský kněz stál v čele organizované skupiny, obrali banky o 2,5 miliardy

10. 12. 2012

novinky.cz

Na osm roků do vězení poslal soud v Legnici na jihozápadě Polska kněze Ryszarda M. Katolický duchovní stál v čele zločinecké skupiny, která spáchala jeden z největších finančních podvodů v Polsku.

„Z dvou bank za pomocí falešných dokladů skupina, ve které byli ještě další tři knězi, ředitel banky a několik podnikatelů, vylákala půjčky v přepočtu za 2,5 miliardy korun,“ uvedla v sobotu Gazeta Wyborcza. Z této sumy se 825 miliónů nepodařilo získat zpět, uvedla pro deník Ewelina Świetlanska, mluvčí legnické prokuratury.

„Peníze z těchto půjček putovaly na konta fyzických osob i podnikatelů v Polsku i ve Spojených státech. Značnou část z nich podvodníci investovali na burze a do nemovitostí,“ informovala dále Świetlanska.

Obrovský podvod se odehrál prostřednictvím 65 půjček v letech 1999 - 2001. Tato finanční aféra je jedna z největších v Polsku, praskla v roce 2003. Soud s obviněnými začal v roce 2007 a trval pět let. Do věznice byli odsouzeni i další členové skupiny, kteří si odsedí až čtyři roky.


zdroj: www.novinky.cz