Jdi na obsah Jdi na menu
 


DVD 01 - Meditace na Morávce

dvd_1.jpgPrvní dvd z řady video nahrávek s Jiřím Vackem je sestaveno ze záznamů pořízených na meditačních seminářích na Morávce konaných v letech 1997 – 98. Video bylo nahráno jedním z účastníků a záznam nebyl nijak upravován.

 

 

 

Obsah DVD


1. Začátek (5 min) - obsahuje základní informace o životě Jiřího Vacka (narození, nástup na duchovní stezku, setkání s učením Ramany Mahárišiho a se svým mistrem Jaroslavem Kočím a následné poznání svého pravého Já, spisovatelská i překladatelská činnost aj.)

2. Meditační setkání v Beskydech (16 min) - v této části čte Jiří Vacek „Poučení na zahájení semináře“, které nalezneme v knize Ježíš Kristus a Ramana Maháriši (str. 99).

3. Střídavá pránájáma (4 min) - zde se o tomto jógickém cvičení dozvíme vše podstatné. Proč je cvičíme, jak často a co od této techniky můžeme očekávat. V krátké ukázce si střídavou pránájámu můžeme sami zkusit. Podrobnosti o tomto i všech ostatních cvičeních jsou uvedeny v Královské józe a Základech jógy a mystiky.

4. Vnitřní pránájáma (3 min) – očistná metoda, kterou Jiřího Vacka naučil jeho mistr Jaroslav Kočí a s jejíž pomocí snadněji dosahujeme poznání sebe, vědomí Já jsem. Na videu se dozvíme základní informace – pro koho je cvičení vhodné, proč tuto techniku praktikovat, její pozitivní účinky na náš zevní i duchovní život, vytváření Světla aj. Úplné hodinové cvičení vyšlo na CD č.5., kde nás mistr vede jak slovem, tak i svým duchovním vyzařováním.

5. Meditace na pozorovatele (8 min) - Kdo jsme? Kde se právě teď nacházíme? Co je naše pravé Já? Na tyto i jiné závažné duchovní otázky nám Jiří Vacek odpovídá a navíc nás pomocí átmavičáry učí, jak onu věčnou Pravdu v sobě nalézt. Meditaci na pozorovatele krok za krokem je věnováno CD č.6.

6. Slova Pravdy (15 min) – tresť učení o vědomí a sebe uvědomování, advaitě a naší božské podstatě vůbec. Jiří Vacek čte kapitolu „O jáství“ z vrcholného indického díla nazvaného Jóga Vašišta, které, jako i další, napsali mistři, kteří dosáhli vědomého sjednocení s Bohem, naším pravým Já. Proto kromě informační stránky mají jejich slova i obrovskou duchovní sílu. V další části je praktická ukázka meditace na vědomí sama sebe pomocí pozorovatele a objasnění práce s naší pozorností.

7. Šrí Ramana Maháriši (11 min) – při pohledu na snímky Ramany Mahárišiho nám Jiří Vacek podrobněji vypráví o svém seznámení a vztahu s Ramanou Mahárišim. I o tom, proč je fotografie Ramany zázračná. Uslyšíme zde oslavný hymnus na svatou horu Arunáčalu „Arunáčala Šiva“ v originálním podání. Dále čte Jiří Vacek ukázku Mahárišiho učení z knihy Tak pravil Ramana Maháriši. V závěrečné části uslyšíme to nejdůležitější o životě Ramany Mahárišiho, jeho učení a duchovním působení.

 


e-shop