Jdi na obsah Jdi na menu
 


Další dotazy

7. 10. 2015

přátelé Jiřího Vacka

Přišlo nám několik dalších dotazů ohledně duchovní praxe a jejího cíle. Z časových důvodů nejsme schopni každému odpovídat osobně, takže tak činíme alespoň takto.

Dotaz 7.10.15:

Zdravím, prosím uveřejnili byste na stránkách duchovní praxi v kostce? Tato praxe byla dřív na stránkách jiřívacek-satguru, ale ty stránky už nejsou. Nebo mi prosím v několika odstavcích popište duchovní praxi v kostce. Moc dík.

Odpověď:

Dobrý den,
základní informace o nás a naší praxi naleznete zde: http://www.pratelejirihovacka.cz/clanky/o-nas/zakladni-informace-o-nasi-stezce-a-skupine.html
Pokud byste měl jakékoliv dotazy, tak opět pište na náš email.
Hezký den
MT

 

Další dotazy:

Je pravda, že ve vědomí jsme všichni jedno?

Je pravda, že existuje jen vědomí a vše ostatní není?

Dobrý den, co je podle Vás Bůh? Čisté vědomí? Díky…..

Dobrý den, prosím, co je podle Vás Bůh? Já si myslím, že Bůh je čisté bytí - živá prázdnota. Dík za info.

Odpověď:

Různé duchovní směry na tuto otázku odpovídají zdánlivě různou terminologií, ale pokud jde o pravé duchovní školy, tak se v podstatě vždy shodují v tom, že Bůh je to, z čeho vše stvořené pochází, co stvoření udržuje a v čem se stvoření opět po nějaké době rozpouští.

Indická jógická tradice, o kterou se opírá i duchovní škola Jiřího Vacka, tento základ všeho označuje atributy sat-čit-ananda, což se obvykle překládá jako bytí-vědomí-blaženost. Toto je třeba chápat jako charakteristiky nikoliv oddělené, ale jako např. popis jednotlivých stran trojbokého hranolu. Tedy dle tohoto popisu je Bůh vědomá a blažená bytost neboli zdroj veškerého bytí, vědomí a blaženosti. Křesťanským terminologickým ekvivalentem těchto vlastností, pokud jde o jejich překlad, je pak moudrost-existence-láska. Neboli opět zdroj veškeré moudrosti, všeho, co existuje, i veškeré lásky = existující moudrá a láskyplná bytost.

Dle všech pravých náboženství je tato Nejvyšší Skutečnost/Bytost/Stav naším pravým domovem, ze kterého jsme se vydělili vlivem nevědomosti a do které se všichni snažíme vrátit, neb vnitřně cítíme, že jen tam najdeme skutečné a trvalé štěstí.

Různé duchovní směry se pak dle naturelu svých následovníků pro zjednodušení preferenčně více zabývají jedním či druhým Božím aspektem, neb někde je třeba prostě začít s naším návratem do Boží náruče, a o rozvoj těch ostatních aspektů Boha/Nejvyšší Skutečnosti v nás se obvykle zajímají až, když je alespoň jeden z Božích aspektů zažíván přímo.

Více o tomto tématu pojednává nejnovější kniha Jiřího Vacka „Kdo je Bůh“, která vyjde v horizontu 14 dnů a kterou bude v případě zájmu možné si u nás objednat.

S přáním všeho dobrého

přátelé Jiřího Vacka