Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dopis hledajícího, únor 2018

1. 3. 2018

hledající

16.2.2018

Vážený a drahý pane Vacku!

Děkuji Vám za Vaše duchovní úsilí a působení. Vlastně ale nevím, jak Vám poděkovat, nevím jaká slova použít. Právě jsem si donesl z pošty zásilku dvou knih, které jste napsal - Cesta k osvícení a Moc vědomí. Z těch knih mám radost, už je mám nachystané k tomu, abych si v nich listoval a četl. Těch knížek od Vás mám vícero...dost jsem jich taky rozdal. Ostatně před již dvaceti lety to začalo, pro mne, právě knihou od Vás. Byla to Vědomá nesmrtelnost. Tu knihu jsem takříkajíc zhltnul, a pak mne napadlo opakovat si v duchu “nejsem tělo, nejsem mysl”... Byl jsem tehdy sám na pokoji na kolejích. Něco se ve mě stalo, začalo to ve mě působit a nešlo to zastavit. Dostal jsem velký strach, že tohle nezvládnu a že se musím určitě zbláznit, takže jsem se v duchu rozloučil s rodiči. Pak jsem se šel projít, bylo mi jasné, že každý musí na mě vidět, že jsem totální cvok. Večer to pořád ještě působilo, ale napadlo mě, že bych to prostě neměl řešit a to mi přineslo určitou úlevu. Byl to životní zlom.

Zanedlouho poté jsem se rozhodl jet do Prahy a zkusil jsem Vám zatelefonovat.

Z dnešního pohledu jsem se choval jako ...napadá mě slovo “greenhorn”, prostě nevědomost sama. Naštěstí jste byl tak laskav, že jste mne k sobě pozval. Zřejmě jsem působil tak uboze, ačkoliv já měl o sobě opačné mínění, že se mě Vám zželelo, jinak si to neumím vysvětlit. No a pak jsem u Vás absolvoval satsang, tak se to zřejmě odborně nazývá. Co k tomu říci? Snad se nijak nerouhám, když řeknu, že to byl a je nejdůležitější a nejjediněčnější zážitek v mém dosavadním životě. A to říkám s odstupem dvaceti let. Rád tu vzpomínku oživuji. Vzpomínku na Teď. Na Přítomnost Bytí a Vědomí.

Po těch dvaceti letech pořád jsem a díky Vaší nauce lépe chápu to “jsem”. Jsem šťastný za to, že jsem za těch dvacet let neztratil kontakt s jógou, přesněji s duchovním pojetím jógy, jak jsem se je snažil pochopit z Vašich knih. Někdy to bylo opravdu “na palici” například když jsem se asi tři měsíce usilovně pokoušel uvědomit si vědomí, kterým si uvědomuji. Pamatuji si ten večer, kdy už jsem ležel na gauči a pořád se snažil o to uvědomění vědomí. Rozumově mi to bylo jasné, že jsem to já, to vědomí, ale chtěl jsem důkaz, chtěl jsem to vědomí najít, uvědomit si ho. No a najednou jsem se začal smát, asi mi to nějak došlo, nebo má mysl se s tou skutečností smířila.

Teprve v poslední nedávné době se mi daří cvičit vnitřní pránajámu, aspoň mám ten dojem. To byla dlouho jedna ze slabých stránek mé duchovní praxe. Zřejmě konečně zeslabil vliv mých negací a je mi to dovoleno. Takže praktikuji vnitřní pránajámu a zvedání síly podle instrukcí v Královské józe...no konečně.

Co se týká meditace na Vědomí... Pořád to byl docela boj o pochopení, zase ta má mysl a tvrdohlavost až natvrdlost. Zatím jsem schopen nějak praktikovat soustředění na “prázdné já jsem” a na “já, kterým si uvědomuji”....vím, že tím jaksi komolím Vaše návody, ale prostě zatím to lépe nechápu, nebo ta moje mysl to zatím nebere jinak, než takto. ...zatím.

Abych vyplnil určitou část svého životního prostoru, začal jsem učit jógu. Což je dosti nadneseně řečeno, ale dělám to rád. Rád cvičím ásány. Takže s těmi lidmi cvičíme ásány a pak určitou část cvičení věnujeme střídavé i vnitřní pránájámě a rozlišování vědomí od uvědomovaného světa, těla a myšlenek a pak ještě aspoň krátce meditujeme na to rozlišené vědomí sebe sama....často si říkám, jestli to není ode mne troufalost a nezodpovědnost “tahat“ lidi do vyšší jógové praxe.. jednak, nejsem mistr a v mém podání je vlastně Vaše nauka pouze “naředěná” a to v lepším případě. Pro jistotu je tedy odkazuji na Vaše knihy, jako na čistý zdroj poučení. Ale zjišťuji, že jak se snažím to učit, posouvá to i mou praxi. Nicméně, je mi jasné, že osobní praxe je rozhodující. Musím si dávat pozor na moji lenost....přesněji na celé ego.

Vážený pane Vacku, v duchu se Vám ukláním a vyjadřuji Vám mou úctu. Jsem naprosto šťastný a vděčný za to, že jste mi ukázal smysl života.

Přeji Vám mnoho zdraví, síly a Přítomnosti Boží.

 

Se srdečným pozdravem………