Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dotaz na iluzornost těla a světa

13. 11. 2015

Petr Kouba, Filip K.

Dobrý den,

je pravda, že tělo je také maya? Já si jako tělo pořád připadám, ale v duchovních knihách jsem se dočetl, že vše je maya - iluze.

Dík za info.

Filip K., 9.listopadu 2015

 

* * *

 

Dobrý den,

Odpovídám na váš dotaz na žádost pana Jiřího Vacka.

To, že nejsme tělem, zažíváme každý z nás například při usnutí. Tělo zmizí a my existujeme dále, buď se snovým tělem ve snovém světě, nebo v prázdnotě spánku beze snů. Nakonec toto tělo odkládáme v okamžiku smrti navždy.

To ovšem neznamená, že v bdělém stavu s tělem nezakoušíme jeho prožitky hlad, zimu, bolest, ale i ty příjemné jako blaženost a další. Ve své podstatě jsme neomezené vědomí Já jsem, ale v současném stavu jsme s tělem spojeni vazbou vědomí, někdy také nazývanou uzel vědomí neboli granthi. Ta způsobuje, že i když ve své podstatě tělem nejsme, zakoušíme s ním vše, co prožívá, jako bychom jím opravdu byli.

I jeden z největších mudrců, jakým byl Ramana Mahariši, cítil bolest svého těla.

Nechával si například masírovat bolestivá kolena, nebo užíval léky proti bolesti žaludku a na špatné trávení. Operace rakovinového nádoru podstupoval pod umrtvením atd.

Když ho nikdo neviděl, cvičil jógové ásany, aby své tělo udržel pokud možno v dobré kondici. Také téměř každý den chodil na zdravotní procházky.

Iluze tedy není tělo jako takové, ale to, že se my neomezené vědomí Já jsem s tělem ztotožňujeme a omezujeme se na ně. V meditační řadě na pozorovatele nacvičujeme fázi pozorovatele těla, při které, když je správně prováděna, přímo zakoušíme, že nejsme tělem, ani v těle, ale že tělo je v nás ve vědomí. To ovšem neznamená, že necítíme, když je našemu tělu např. zima.

Tvrzení, že vše je iluze, je ještě více zavádějící. Ať ten, kdo to tvrdí, zkusí jíst místo chleba kamení. Nebo ať tedy nejí vůbec, když je vše iluze. Nemusí také vůbec chodit spát? Takovéhoto zastánce teorie iluze je nejlepší obrazně řečeno "kopnout do holeně", aby pochopil, co to iluze opravdu je. Kdo a komu tedy vlastně vykládá o tom, že vše je iluze? Iluzorní advaitista vykládá iluzorním posluchačům o jejich iluzorní existenci?

I kdybychom z určitého filozofického úhlu pohledu připustili iluzornost projeveného světa a našeho těla, při naší každodenní zkušenosti podléháme plně moci iluze a její zákonitosti, právě díky výše zmíněné vazbě vědomí na tělo.

Řešením je tedy nastoupit duchovní stezku, uvědomit se ve své pravé podstatě, vědomí Já jsem a rozpustit všechny příčiny, které nás uvěznily do tohoto těla a světa a více se zde již nerodit.

Více k tomuto tématu naleznete v knihách Jiřího Vacka „Uzel vědomí, Věda sebe si vědomého vědomí“ a „Tajemství vazby vědomí na tělo“.

S pozdravem

Petr Kouba