Jdi na obsah Jdi na menu
 


Důležitost studia

22. 1. 2007

Jiří Vacek

Studium duchovních spisů je nedílnou součástí stezky. Poskytují nám návody pro praxi a obnovují zapomínané. Co se málo ví, využívá a podceňuje, je síla, kterou nám poskytuje. Ve slovech pravdy je velká síla, která nám pomáhá udržet se na stezce. Čtením ji získáváme.

Studium není proto dobré podceňovat a vynechávat, jak potvrzuje i zkušenost autora následujícího dopisu.

27.12.2006

Vážený pane Vacek,      

po velmi dlouhé době jsem se opět rozhodl Vám napsat.

Chci se s Vámi podělit o zkušenost kterou jsem si prošel,neboť je poučná a já se o ni chci podělit nejen s Vámi ale i se čtenáři vašich knih.

Jak je známo Vám i čtenářům,již mnoho let se zabývám mystikou a čerpám cenné poznatky z knih které píšete. Nečtu samozřejmě jen vaše knihy,jsem universálně založen a čtu vše co se mi dostane pod ruku. Ale vaše knihy mám v obzvláštní oblibě,nejenom že obsahují cenné rady pro praxi ale příhody z vašeho života jsou také velmi zajímavé a popravdě se u nich mnohdy skvěle bavím.

Chtěl bych zde tedy popsat co potkalo mne.

Asi před rokem a půl jsem se zamiloval..potkal jsem tu pravou. Je to velmi bystrá a hodná dívka a mám ji moc rád.
Věnuje se také mystice,ale trochu jinak pojaté než jak ji nazírám já. Chová velký obdiv k panu Weinfurterovi a mystice kterou učil. Znám též samozřejmě Weinfurterovy knihy a ctím je..jenže moje milovaná nechce znát nic jiného jen mystiku pana Weinfurtera. Jiné mistry neuznává..tedy ani Vás..a zazlívá mi že čtu duchovní literaturu a hlavně že čtu vaše knihy.

Pod vlivem své lásky jsem tedy omezil čtení a skoro rok jsem nečetl jediné vaši knihy. Nejprve jsem nepozoroval nic..ale časem jsem si začal uvědomovat že se má mysl stala neklidnou a začal jsem mít problémy s meditací. Místo čistého vědomí mi mysl vířila a točila se kolem všeho možného. Můj stav se zhoršil do takové míry že jsem přes den úplně zapomínal bdít a byl plně ztotožněn se svou myslí. Po roce jsem si uvědomil jak moc se zhoršila má duchovní situace a že ji musím začít řešit. Opět jsem započal se studiem a ihned jakmile jsem se začetl do vaší knihy Moc vědomí se můj stav zlepšil.

Je tedy mou osobní a pro mne nezpochybnitelnou zkušeností že studium duchovní literatury a zejména vašich knih má velmi blahodárný vliv na duchovní vývoj člověka.

Z lítostí hledím na svou chybu,na to že jsem podcenil studium a myslel si že už číst opravdu nepotřebuji. Má přítelkyně mi říkala:nečti,meditace ti přeci musí stačit,čtení je na nic. Není to pravda..možná pro ni ano..ale ne pro mne. Pro mne je pravidelné denní studium nezbytné. Osobně jsem se o tom přesvědčil a proto Vám teď svou zkušenost popisuji.

Snad bude někomu z vašich čtenářů k užitku a nebudou muset projít stejnou zkušeností jakou jsem si musel projít já. Denní studium je velkou pomocí a bez ní člověk velmi rychle - byť zprvu nepozorovaně - ztrácí své těžce získané hřivny.

Děkuji Vám za vaše knihy a milost kterou nám tím prokazujete.

Modlím se za Vás každý den a přeji zdravý a dlouhý život.

S úctou Váš  

S. P.