Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč chodíme k Mistrovi

5. 6. 2020

hledající

Mistr je Duch. Mistr je odhalené Božství - Vědomí, Láska, Síla, Inteligence. Mistr skrze své Božství pomáhá nám – svým žákům ­- uvědomovat si to, čeho on sám svou duchovní praxí dosáhl. Nejlépe a nejsilněji to funguje v jeho fyzické blízkosti. Pro mě jsou nejsilnější a nejmocnější meditace ty u pana Vacka doma, na veřejných meditacích ve Stodůlkách a na seminářích.

Božství Mistra pomáhá nejen uvědomovat si a posilovat to, co je v nás dobré a od Boha, tj. Vědomí. Umožňuje také, aby se v našem vědomí ozřejmilo i to, co je s Mistrem v rozporu. To znamená naše ego a jeho vásány. V jeho přítomnosti si můžeme lépe uvědomit naše nedostatky a omyly.

S Mistrem a jeho pomocí zažíváme hluboká duchovní uvědomění, ale pokud zde zůstává ego, může se při nepozornosti žáka stát, že si ego přivlastní výsledky duchovního úsilí. Žák může usoudit, že je v Poznání a že je hotovo, i když do toho má daleko. Mně se to dělo minulý rok a onu šalbu ega jsem byl schopen poprvé prohlédnout na podzimním meditačním semináři v Loutí minulý rok. Pochopení jsem byl schopen s pomocí Mistra, který mi vnitřně umožňoval prožívat to, co jsem, Vědomí, a tedy si uvědomit i to, co nejsem, ego, a obojí rozlišit.

Ale i tak se mi povedlo omyl zopakovat. Na základě své celkem intenzívní praxe v době vládních omezení kvůli koronaviru jsem došel k  závěru, že by zde mohlo být Poznání. Opět jsem přehlédl ego. Považoval jsem je „jen“ za nečistoty, které jsem si uvědomoval a které je potřeba vyčistit, ale které by už „snad mohlo být relativně snadné řešit“. Naštěstí meditace u pana Vacka doma mi dala možnost si uvědomit, že se nejedná jen o nečistoty, ale stále o ego.

Tyto omyly mě jistě mrzí! Tímto moc děkuji za našeho Mistra, který nám vnitřně pomáhá se co nejintenzivněji uvědomovat a tím i odhalovat vše, co je s Ním v rozporu. Bez jeho pomoci bych neměl šanci omyl zvládnout a žil bych v něm dál. Možná dlouho.