Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prosba o odpověď

14. 4. 2015

Zuzana Koubová, paní Š.

Píše paní Š. , citujem:

“Když jsem byla dítě, bylo mi tak kolem 8-10 let odhaduji, měla jsem období, kdy jsem nevědomě, možná intuitivně prováděla átmavičáru – ptala se sama sebe Co jsem já, zvláštním způsobem, mnohokrát a odpověď přicházela se slovem Já v podobě zvláštních příjemných stavů rozplynutí v kosmu, nevím jak jinak bych to popsala, vzpomínky na to mi vybledly. O mnoho let později jsem při sledování Pamětí mystika zjistila o co zřejmě šlo. Nyní opět čtu Eduarda Tomáše a ve své knize říká, že átmavičára je nejrychlejší cestou. Snažím se tedy o to samé co v dětství, ale paradoxne mi při soustředění na Já tato vzpomínka z dětství spíše vadí, ve formě myšlenky se mi do soustředění neustále plete .Přemýšlela jsem co s tím a napadlo mne, možná to je hloupé, ale to byste Vy jistě vědel, zda by nepomohlo třeba pomocí hypnózy se do tohoto prožitku z dětství nějak vrátit, oživit ho, aby se nemotal do meditace jen jako bledá vzpomínka, ale v mém snažení mi naopak pomohl?”

 

Odpoveď:

Milá Š!

Odpovedám na Váš dotaz na žiadosť Pana Vacka.

Cieľom atmavičáry je poznanie našeho pravého Ja, seba si vedomého vedomia Ja som, ktoré si uvedomuje všetko pozorované včetne vlastnej existencie a zároveň sa s ničím pozorovaným neztotožňuje. To, čo nám bráni v jeho uvedomení je ego, naše nepravé stotožnenie sa s telom a s mysľou, ktorou rozumieme všetky duševné výtvory, ako sú myšlienky, city, predstavy, nálady, atď…

Uvedomenie Ja je možné dosiahnuť pomocou rozpomínania sa na Ja, kedy možeme využiť zážitok Ja z minulosti a formou rozpomínania tento zážitok opätovne vyvolať , čo sa nedeje formou myšlienky alebo predstavy, ale jeho priamym znovuprežívaním a uvedomovaním sa ako ono.

Pokiaľ Vám pri sústredení na Já prekáža vspomienka vo forme myšlienky, pýtajte sa, kto si tú myšlienku uvedomuje. Týmto spôsobom všetky rušivé myšlienky miznú a my môžeme pozornosť bez prekážok obracať na samotné pozorujúce vedomie Ja som a uvedomovať sa ako ono. Hypnóza nie je potrebná, stačí sa vytrvalo rozlišovať od všetkých duševných výtvorov do pozorujúceho vedomia Ja som, ktoré všetko pozoruje, ale jeho samotného sa nič nedotýka.

Všetky potrebné informácie a návody pre prax nájdete v knihe “Kráľovská jóga”, ktorej naštudovanie doporučujeme každému, kto chce rýchlo a bezpečne kráčať cestou Sebapoznania. Ďalej doporučujeme zúčastňovať sa spoločných meditácií a seminárov, ktoré sú veľkou pomocou pre všetkých úprimných hľadajúcich. Podrobnosti nájdete na webe www.pratelejirihovacka.cz.

Prajem Vám veľa úspechov vo Vašom snažení!

Zuzana Koubová.

 

8.4.2015. - poděkování

Dobrý den,

moc Vám děkuji za odpověď, vůbec by mě nenapadlo otočit otázku takto, ale je to vlastně logické. Budu to zkoušet takto a ještě jednou děkuji.

Š.