Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z dopisů

7. 3. 2012

hledající

Milý pane Vacku,

moc Vás i Milušku zdravíme. Rádi bychom Vám napsali, co už jste mnohokrát četl a sice jak skrze Vás působí milost na hledající. Vícekrát jsme se s Honzou přesvědčili, že když s Vámi hovoříme nebo Vám jen pošleme sms zprávu, objeví se příliv energie z duchovního světa. Mysl se ztiší a nás to samovolně vtahuje do vědomí Já jsem. Tak tomu bylo i před pár týdny, kdy jsem Vám poslala zprávu s modlitbou od Tomáše Kempenského. Doufala jsem, že Vás potěší. Asi za dvě minuty jsem vnímala obrovský klid a tah do nitra, seděla jsem bez hnutí a cítila velikou úlevu, radost a vděčnost. Honza byl s Mařenkou ve vedlejší místnosti, ale právě v ten okamžik přišel a také i on vnímal příliv světla a vědomí.

Nejvýraznější na celém prožitku pro mne bylo navození átmavičáry, obracení pozornosti na sebe sama, což se mi už dlouho v takové intenzitě nepodařilo. Současně s tím se objevila láska k Mahárišimu a touha po něm a praxi jeho učení. S radostí jsem v duchu volala jeho jméno a to mi též pomáhalo udržovat mysl klidnou a zůstávat v přítomností i následující dny. Velmi silně to trvalo asi tři dny, a pak zkušenost zeslábla, ale nezmizela.

Větší touha po praxi pozorovatele a rozpuštění nevědomosti zůstává. Mockrát děkuji. Od té doby si čtu opět "Rozhovory s Ramanou Mahárišim" a znovu obdivuji jednoduchost a nekompromisnost, s jakou nás hledající obrací k sobě samým a navrací nás do našeho přirozeného stavu v Bohu.

Popřál jste nám, ať se nám podaří sehnat hlídání a vyšlo to. Děkujeme. Můžeme tak v úterky meditovat s Hynkem celé dvě hodiny a je to veliký rozdíl. Jedna hodina je pro nás málo, to se člověk sotva zklidní a zesílí meditační proud a pak hned místo prohlubování meditace v klidu přichází činnosti těla a mysli. Je to ta nejlepší karma moci meditovat s mistrem a mít dobré podmínky pro praxi. Kéž bychom je vždy dokázali plně využít a také dále rozmnožovat.

Také se mi o Vás často zdá. V noci před meditací v Brně jsem šla s Vámi a Hynkem po cestě. Byla tam nějaká milá žena, řidička autobusu a my jsme se jí ptali, jestli má ještě místo pro 35 hledajících z našeho společenství. Byla velmi překvapená, ale pak souhlasila. Autobus byl plný. Řekl jste, že Vám je zima a tak mne Hynek poslal pro jeho košili. Donesla jsem Vám ji a Hynek se bál, aby Vám nebyla velká. Pěkně Vám seděla a usmíval jste se. Pak mne ještě Hynek poslal pro svou koženou bundu. Také Vám padla jako ulitá. Děkuji i za meditaci v Brně. Byla pro mne velmi očistná. Honza zůstal s Mařenkou doma a tak jsem se mohla plně věnovat sobě a nabírat síly. Navíc mne Riesovi vzali do Brna autem, takže se mi meditace s mistrem o několik hodin prodloužila, za což Bohu mockrát děkuji. V neděli večer jste mi ve snu řekl, že Vás bolí žaludek, ať Vám nějak pomůžu. Donesla jsem Vám pomeranč a ještě něco. Usmíval jste se a bylo Vám dobře. Dal jste mi na oplátku zelené tropické ovoce velikosti melounu.

Honzovi se o Vás také často zdá. Naposledy jste mu dal svou porci masa. Honza si ji ostýchavě vzal a pak ji stejným dílem rozdělil i hledajícím okolo.

Děkujeme Bohu, že nás těmito způsoby na stezce povzbuzuje a že nás přivedl k Vám i k Hynkovi. Nic lepšího nás nemohlo potkat. Dostává se nám osobně pomoci i od Zuzky Koubové, za kterou jsme vděčni. Děkujeme také ostatním mistrům ve společenství, neboť i oni přispívají velkou měrou.

Přejeme Vám i Milušce hodně radosti a Ducha Svatého a těšíme se na viděnou!

Děkujeme Hromádkovi, 25.2.2012

* * *

Vážený a milovaný učiteli,

přijměte prosím ode mne tento dárek (knížku) jako výraz úcty a lásky k Vám.

Myslím, že jste vykonal stejnou práci s přenosem nauky jako Marpa s jejím přenosem z Indie do Tibetu.

Ať se Vám vždy dobře daří!

Pepa Šťastný

V Praze 09.02.2012