Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z došlé pošty, listopad 2017

16. 12. 2017

hledající

Nad polárním kruhem, 22.11.2017

Vážený a drahý pane Vacku,

Právě letím domů ze své pracovní cesty za polárním kruhem na severu Finska, ze země sněhu a ledu. Bylo tu krásně. Příroda byla celá bílá, schovaná úplně pod sněhem. Dokonce nám sem minulý týden spadl i meteor. Asi za týden se schová slunce za horizont a nastane polární noc. Bude tu tma a veliká zima.

Před tím, než jsem odlétal, jsem byl u Vás doma na meditaci. Dorazil jsem sem tedy v silném meditačním rozpoložení. Sníh mé meditační stavy ještě umocňoval. Velmi rád bych se s Vámi proto podělil o své duchovní zážitky.

Při pohledu na bílou, zasněženou přírodu se u mne obvykle dostavují hluboké stavy klidu. Vše je jedno – stejné a přesto různé. Tentokrát jsem si však uvědomil, že roztahovat někam vědomí, jak to často dělávám, není vůbec třeba. Ono je již všude a ve všem a to úplně stejně. Stačí si to jen uvědomit. Ono je Bohem, který si vše neustále uvědomuje, čímž dává existovat všemu, ať jsme si toho vědomi či nikoli. Celý svět včetně našich bytostí v něm plujeme jako jeho sen.

Položil jsem si otázku, kdo jsem tedy já a kdo je Bůh? Snažil jsem se to pochopit. Uvědomil jsem si, že i ve vědomí existuje rozlišenost. I když jsme oba vědomím, on je přesto jako vědomí větší než já. On je jako moře a já jako malý rybník. Oba jsme voda, on je přesto větší. Při pohledu na přírodu mne napadl ještě lepší příměr. Je to jako strom. On je kmen a my jeho větve. Přestože je vše dřevo, kmen zůstává kmenem a větev větví. I když jsme na jednu stranu stejní, jsme přesto různí. Ani ve vědomí nejsme jedna nerozlišená kaše, jako že bychom byli Bohem, i když jsme jedno. Je to přesně tak, jak stojí v bibli – On je kmenem vinným a my jsme jeho ratolestmi.

V tu chvíli jsem též pochopil, proč vypadá strom právě tak, jak vypadá a nikoliv jinak. Vše, celý tento projevený svět je pouze obrazem či projevem Boha a jeho zákonů v trojrozměrném světě. Člověk může nahlížet pravdu, ať se podívá kamkoli. Je to přesně tak, jak je psáno na smaragdové desce Herma Trismegista – jak nahoře, tak i dole.

Z celého srdce Vám děkuji za to, že mi dáváte prožívat takovéto hluboké stavy poznání. Plně si uvědomuji, že je to jen díky Vám a Vaší milosti. Bez Vás bych si něco takového jen stěží uvědomil.

Váš…