Jdi na obsah Jdi na menu
 


A. Popov: Jóga je blud

19. 10. 2010

Jiří Vacek

(k článku na www.kauza-vacek.blogspot.cz)

M. Paříkovi jsem položil naprosto jasnou a srozumitelnou otázku: „Souhlasíte s katolíky, že jóga je blud a škodí duši?“ Na takto jasně položenou otázku je možná jediná poctivá odpověď – ano nebo ne. Nic jiného.

Pan Popov jménem pana Paříka odpovídá:

„Co si kdo plácá o józe, není důležité, právě tak jako není důležité, co vy plácáte o katolících či čemkoliv jiném. Protože jestli něco škodí duši, tedy je to sobectví, jóga sama o sobě není ani taková, ani maková – když ji dělá dobrý člověk, je to požehnání, když ji dělá někdo jako vy, je to blud.

A. Popov, zástupce Tomášovců neřekl, že s katolíky nesouhlasí, když tvrdí, že jóga je blud, nepřihlásil se k józe a nepostavil se proti úřednímu názoru katolické církve o bludu jógy. Vysvětlení je jediné: souhlasí s katolíky, že jóga je blud. Tomášovci nejsou obránci a zastánci jógy, jak je z jeho odpovědi zřejmé.

Naopak ji relativizují: „není taková ani maková“ a není důležité, co mistři jako Ramana Maháriši a další o józe „plácají“. To, že si myslí, že mistři „plácají“ je pro Popova příznačné. Podle něho i Maháriši „plácá o józe“, když tvrdí, že jen mistr pozná mistra. Popov je bezpečně rozpozná vždy. On o józe neplácá.

Tito mistři jasně říkají, že jóga je způsob, jak dosáhnout poznání sebe a vysvobození. Je metodou, kterou Patandžali  v jóga sútrach definuje takto: „Jóga je způsobem, jak docílit zastavení proměn myslícího principu. Pak pozorovatel, átman jasně září“.

Nikoliv, že jóga není ani taková ani maková – něco neurčitého, proměnlivého, ale právě toto a plácá pan Popov. On nejen plácá, ale jak může, tak na jógu a její mistry sprostě útočí.

Pan Popov o józe nic neví nebo nechce vědět a dokonce tvrdí, že je bludem, když ji provádím třeba já. Se zdůvodněním se nenamáhá. Pravda je, že jóga je vždy jedno a totéž, metoda vedoucí ke spáse a vysvobození.

Někdo ji může provádět lépe nebo hůře, ale to se netýká jógy, ale těch, kteří jí praktikují. Matematika je také vždy jen matematika a jen velký nevědomec může tvrdit, že je blud jen proto, že někdo počítá špatně. A. Popov nás právě  touto „logikou“ přesvědčuje, že jóga je blud. Stejnou demagogickou logikou lze dokázat, že i křesťanství není takové ani makové a dokonce blud.

Tomášovci jsou smutným výsledkem působení manželů Tomášových. Oni sami se k józe hlásili a ostře katolickou církev kritizovali. Jejich žáci se stydí k józe přihlásit. Raději dopřávají sluchu jejím nepřátelům a spojují se s nimi proti nám, kteří stezkou Maharišiovské jógy jdeme.

Důkaz? Kdo se spojuje s M. Dojčárem  a dalšími nepřáteli jógy? Přece ti, kteří jej mají mezi důvěrnými přáteli na facebooku a ti, kteří na KV tisknou jeho lživé výpady proti nám.

Právě pan Popov se přiznal, že to byl on, kdo vymyslel, aby za spásu duše mistra jógy E. Tomáše sloužil mši katolický kněz, který je povinen věřit s papežem, že jóga je blud. Pan Popov chtěl zádušní mší za E. Tomáše zachránit před bludem jógy. Proto souhlasí s katolíky, že jóga je blud.

Ještě k praxi jógy podle p. Popova. Dobrý člověk neexistuje, jak jasně říká Ježíš: „Dobrý je jen náš Otec v nebesích“. Co by také mohlo být na egu dobrého? Jóga není pro dobré lidi, ale pro ty, kteří právě trpí nedostatkem dobra a rozhodli se tento svůj nedostatek napravit.

Právě proto jóga začíná s očistou a etikou, což je jama a nijama. Toto Popovo tvrzení, že jóga je jen pro dobré lidi, jen prozrazuje jeho základní nevědomost o tom, co jóga je. Očista a etika není „o plácání“ ani „někdy maková a jindy taková“; je o tvrdé a nesmlouvavé práci na sobě. Ti neupřímní si z ní vybírají, jen co se jim hodí, jako pan Popov a pro ně je proto někdy „maková“, jindy „taková“. Ve skutečnosti je právě taková, jaká je a pan Popov na ní nic nezmění. Ač se o to snaží ze všech sil.