Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ad KV - A. Knápková o odevzdanosti

28. 6. 2010

Jiří Vacek

(k článku na www.kauza-vacek.blogspot.cz)

Kdybych měl odpovídat na všechno plácání a lži na KV, nedělal bych nic jiného. Nemám na to čas ani chuť.

KV často také tvrdí opak toho, co dříve hlásali.

Příklad: když jsem přeložil a zveřejnil pojednání o tom, jak Ramana Maháriši učil své uctívatele odevzdanosti při práci v kuchyni ášramu, spustil KV ústy pana Dostála hrozný křik: „To je hitlerismus“. Pan Pařík a spol. mu radostně přizvukovali. Skutečně označili působení Ramany Mahárišiho a samu stezku odevzdanosti za hitlerismus. A hle: najednou nám odevzdanost chybí. Tak co: hitlerismus nebo odevzdanost? Odpovědi se jako vždy nedočkáme.

Pravá stezka odevzdanosti vyžaduje společný život i společné hospodaření mistra s žáky. Protože u nás proto nejsou podmínky, tak tuto stezku ani nemůžeme provádět.

Něco jiného je, že si pošetilé ego řekne. „Bože, odevzdávám se ti“ a pak si klidně dělá, co chce. Často dokonce proti duchu nauky. Klidně lže a pomlouvá velmi nevybíravými způsoby, jak je možno se na KV dočíst. To není odevzdanost, ale její parodie. Ego vzkvétá, posiluje a současně klame, že je odevzdané.

Co učím? Ať každý usiluje ze všech svých sil a současně ať prosí o pomoc Boží a opírá se o ní.

Učím úsilí, které vede k dosažení jednoty a současně vyvracím její nepravé pojetí, které zaměňuje názor jednoty za jednotu samotnou. Falešní advaitisté se tím samozřejmě cítí ve své povýšenosti ohroženi a protestují. Ze všeho nejméně se jim líbí pravá pokora a odevzdanost, kterou tak krásně vyjadřuje Rámakrišna: „Neustále spočívám u nohou toho, jehož milostí jsem s ním sjednocen“.

KV vznikl výhradně proto, aby nás jako nástroj avatarů zničil jako konkurenci. Tím nám nechtěně udělal takovou reklamu, že dosáhl pravého opaku.  Myslící  lidé  rozpoznali, kde  je  pravda a zájem  upřímných hledajících o nás stále stoupá. Takže KV děkujeme!

Současně také se jim podařilo pro jejich štvaní řadu bývalých stoupenců odradit od zájmu o jejich knihy. „Kdo jinému jámu kopá…“, opravdu působí.