Jdi na obsah Jdi na menu
 


Další lekce z demagogie

22. 7. 2007

Jiří Vacek

(ad M. Pařík „ON“ na kauza-vacek 13.7.2007)

Pan Pařík nás pilně učí umění demagogie. Posílá nám její lekce v hojné míře. Važme si toho a učme se z nich. Znát demagogické triky v dnešní době je velmi důležité, protože je v hojné míře využívají ti, kterým záleží na získání naší důvěry samozřejmě ve svůj prospěch.

Tentokrát přišel s frekvenčním slovníkem z mého článku „Jde o náš osud, ne o druhé“.

Já mám pro pana Paříka také hned dva frekvenční slovníky. Zde jsou.

Běda vám, farizeové, pokrytci, děláte z něho pekelníka, slepí vůdcové, pošetilci a slepci, cedíte komára a polykáte velblouda, vnitřek je samá loupež a nezřízenost, obílené hroby, kosti mrtvých, nečistota, špatnost, prolévání krve proroků, hadi, zmijí plemeno, odsouzení do pekla, kamenovat atd.

A druhý.

Provaz, důtky, vyhnat, směnárníci, rozházet, zpřevracet stoly, dům, tržnice, zbořit chrám.

Ve shodě s uvažováním pana Paříka „zajímavý námět pro lecjakého otrlejšího psychologa či sektologa“, což jsou jeho vlastní slova, protože uvedené texty jsou pojmově velmi podobné: zabývají se zlem. Autor posledních dvou: Ježíšovy výroky v evangeliu.

Za domácí úkol dávám dobrovolníkům sestavit obdobný frekvenční slovník M. Tomáše například z jeho posledního výplodu, kde mě křivě obviňuje ze spolupráce s StB nebo kde lže hned dvakrát, jak mně D. Moravec vyráběl magnetofonové kazety s mými promluvami a zadarmo. I zpracovat takto výplody M. Paříka by bylo poučné.

Prvý demagogický trik, který použil M. Pařík, je běžný: vytržení ze souvislosti. Čtenář neví jak, k čemu a proč byly uvedené výrazy použity. Je tím záměrně maten. Neví, že použitý slovník odpovídá záměru článku upozornit, jak ve zlu myslící lidé se nás snaží klamat. Takový prohřešek proti sobě zlo neodpouští.

Další trik je jemnější, a proto hůře rozpoznatelný. Záměrně vybrané negativní pojmy budí, jsou-li takto osamoceny, negativní citové reakce. Právě s jejich vyvoláním demagogie počítá: vytvořit záměrně negativní citovou odezvu a na jejím základě i žádaný myšlenkový závěr. Argumenty se nepoužívají, protože nejsou, ale útočí se na city, což u nemyslících lidí spolehlivě zabírá. City samozřejmě nejsou důvody ani je nemohou nahradit. Celý proces je naprosto iracionální, což je žádaným cílem. Samostatně a správně myslící lidi zlo nepotřebuje. Jsou mu k ničemu, protože je prohlédají.

Demagogie nám podsouvá tuto logiku: kriminalista, který píše pojednání o zlu a zlých lidech a jak tomu předcházet, je sám kriminálník. Lékař, který píše o nemocech a jejich léčení, je sám nemocný. Nesmyslné? Jistě. Přesně v tomto duchu nás M. Pařík přesvědčuje.

Co s tím sleduje? Čí prospěch? Svůj. Chce nás poškodit, aby z toho měl prospěch. Myslí přesně tak, jak myslí zlí lidé: očekávají prospěch ze zla, které působí. Docílí tím podle zákona karmické odezvy jen pravý opak.

Proč panu Paříkovi tolik záleží na tom, aby zpochybnil pojednání o tom, jak se nás snaží zlo využít ve svůj prospěch? Protože sám, jak jsem již vícekrát ukázal, širokou škálu demagogických praktik neustále proti nám používá. Řídí se základním heslem demagogů, že stále opakovaným, šikovně podávaným lžím, nakonec nemyslící lidé uvěří jako uvěřili nacistům nebo komunistům. To není nějaké pomyslné zlo, ale tvrdá skutečnost, viz například dnešní volební preference komunistů.

Proto je tak důležité demagogické triky znát a umět je rozpoznat. Ne proto, abychom je sami používali, ale abychom na ně ke své škodě nenaletěli. Proto zlo tak zuří, když se odkrývají jeho lstivé podvody. Má proč.

A kde zůstal ON, jak se pan Pařík ptá? Ve vědomí Já jsem, ve kterém odpovídám.