Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jiří Vacek a jeho množství knih

26. 9. 2007

Jiří Vacek, Karel Svěcený, Marta Heinlová

Dobrý den,

Počet knih, cd, kazet, fotek a dalších propagačních materialů pana Vacka by jistě stál za zapsaní do české knihy rekordů. Nechápu proč se pan Vacek ve svých knihách neustále opakuje, píše rozvláčně a je takový Všeználek. Zajímalo by mi mě, kolik dalších dílů ještě bude, je to jak telenovela. Stále nekončící, donekonečna rozmělněná témata za stále více peněz. Je mi líto pokácených stromů, papíru a přeplněných knihoven u jeho fanoušků. Někdy méně znamená více.

S příjemným pozdravem Karel Svěcený

* * *

Milý pane Posvěcený, vaše ušlechtilé soucítění mě hluboce dojímá. Předpokládám, že podobné dopisy píšete všem vydavatelům bulváru, komunistického tisku, pornografie a braku vůbec.

Pro vás osobně mám jednu radu: nečtěte naše knihy. Jejich čtení není povinné ani nejsou určeny tak soucitným a posvěceným lidem, jako jste vy.

J.V.

* * *

Jiní mají názor odlišný:

Vážený pane Vacku,

Už léta s nadšením sleduji Vaši překladatelskou činnost i vlastní tvorbu a obdivuji nejen Vaši profesionální erudici, ale také rozsah a zejména obsah překládaných knih – duchovní odkaz různých kultur, který zpřístupňujete českým čtenářům. Je úžasné, že když člověk pronikne do tajů skrytých v jedné nauce, např. pravoslaví, objeví styčné body s učeními staré Indie a dalších kultur, protože vše vychází z jednoho základu. Velmi si této Vaší práce vážím.

S úctou a přáním hlubokých meditací

Marta Heinlová