Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kdo koho znevažuje

6. 1. 2010

Jiří Vacek

Pařík a spol. stále tvrdí, že kritizuji všechny mistry. Není to pravda. Pomineme-li skutečnost, že vyjádření vlastního odlišného názoru není prohřeškem, ale plným právem každého a nikoliv znevažování, skutečnost je tato.

Nekritizuji dosažení žádného mistra nebo-li jeho realizaci. Pouze se vyjadřuji buď k jeho chování nebo, což je nejčastější, k některým názorům, které hlásá.

Tak rozhodně nesouhlasím, že:

  • ego je božské
  • není oč usilovat
  • s úsilím musíme přestat před dosažením cíle
  • mistr nedává jasný a použitelný návod k praxi
  • mistr se žáky nemedituje

Také zásadně nesouhlasím s tím, že zlo neexistuje, že se o zlu nemá mluvit a že se nemá zlo a dobro rozlišovat, protože vše je jednota. Dobrý mistr také nezaplétá žáky do světa, ale osvobozuje je z jeho sevření.

Kdo má jen poněkud větší rozhled po dobré duchovní literatuře, tak musí potvrdit, že v tom jsem za jedno s mnoha mistry, jako jsou Ježíš, Rámakrišna, Ramana Maháriši, mistr Eckhart a mnozí další.

V těchto mých názorech mne utvrzuje i šakti. Jak jsem již vícekrát popsal, často mně dá za pravdu tak, že mně zašle sdělení, knihu a podobně, kde nějaký mistr potvrdí můj názor.

Tak například Swámi Mahéšvárananda ve své knize „Pataňdžaliho Jógasútry“, strana 182 píše, cituji: „Existují různé negativní energie a síly. To je fakt. V tomto ohledu nemůžeme jednoduše říci „vše je jednota“, ale naopak máme pozorně a důkladně rozlišovat.“ Konec citátu.

Takže pravý opak toho, co se nám snaží avataři namluvit. Ne já, ale oni kritizují mistry, když tvrdí opak pravdy, že zlo a dobro je jedno, že vše je jednota a nemá se rozlišovat. To oni znevažují mistry a jejich učení, když hlásají opak pravdy a svádějí upřímné hledající z cesty.

Svou nenávistí se dostali pod vládu zla, a proto zlu slouží. Brání jeho rozpoznávání, a tak ty, kteří jim uvěří, svádí z cesty a usnadňují jejich ovládnutí zlem.