Jdi na obsah Jdi na menu
 


M. Pařík: Obhajoba sprostoty

29. 4. 2007

Jiří Vacek

(k článku na www.kauza-vacek.blogspot.cz)

Kdy se stává anděl invalidou? (29. březen 2007)

Pan Vacek často kritizuje Františka Drtikola nejen za jeho stranickou příslušnost, ale též za jeho poněkud drsnější způsob jednání s některými lidmi. Stejně tak považuje pan Vacek a jeho obdivovatelé verbální projev některých Vackových odpůrců za hodna odsouzení kvůli údajné neslušnosti.

K tomuto tématu se zajímavým způsobem vyslovil samotný František Drtikol:

„Hrubou řečí se ještě žádný anděl nestal invalidou. Spíše řečí nasládlou, falešnou, farizejskou“.

Připravil Martin Pařík


Jak vypadá podle pana Paříka takový „poněkud drsnější způsob jednání“ F. Drtikola? Takto. Navštíví jej slušná a upřímná paní, která skutečně praktikuje podle P. Bruntona. Když o tom mluví, Drtikol se na ni vzteky bez sebe oboří: „Jděte do prdele i s tím svým mistrem“. Tak se před svědky zachoval k paní I . Kelnerové.

„Údajné neslušnosti“ na adresu mou i mých přátel jsou stejného druhu. Běžně se tomu říká sprostota a hulvátství. Volil by pan Pařík stejně omluvné výrazy pro takovou sprostotu, kdyby mu někdo řekl: „Jděte i se svými Tomášovými do pr…e?“ Když teď vykřikuje o dehonestaci Tomášových jen na základě toho, že nesoudím: „Ego je neškodné?“

Podle pana Paříka, když se mu hodí, tak sprostota = upřímnost, slušnost = přetvářka. I Miloš Tomáš se k obhajobě sprostoty připojil: „Auro je sprostý na povrchu, Jiří Vacek uvnitř“.

Podle této logiky sprostoty byl Gottwald slušný člověk, když vykřikoval: „Jezdíme se do Moskvy učit, jak vám zakroutit krkem“. Stejně tak ministr „kultury“ V. Kopecký: „Uřežeme vám koule až u samého pytlíku“. Tato „upřímnost“ se zřejmě tak Drtikolovi líbila, že se stal jejich soudruhem. Jak se říká: „Vrána k vráně sedá“. Platí i vrána vráně oči nevyklove. Komunista komunistu brání, pronásledované nekomunisty pomlouvá.

Pan Pařík způsobem svého myšlení do této společnosti plně zapadá. Jak jsme si přečetli, dokonce se k ní i veřejně hlásí.