Jdi na obsah Jdi na menu
 


Malé zamyšlení a poděkování

2. 8. 2010

Josef Šťastný

(k článkům na www.kauza-vacek.blogspot.cz)

Příčinou toho, proč nežijeme Pravdu, je ego. Proto pan Vacek neustále upozorňuje na nutnost rozpuštění ega jako základní příčiny všeho utrpení, protože jedině důsledné pochopení toho, že ego je hlavní příčinou našeho utrpení a pokud v něm žijeme a neděláme nic pro jeho rozpuštění, zaséváme příčiny budoucího utrpení a vlastně již trpíme tím, že nežijeme Pravdu, může spolu s láskou a touhou po Pravdě takové, jaká je, vést k přetnutí koloběhu zrozování v samsáře. Jestliže si někdo myslí, že tvrzeními, že ego je zlo apod. pan Vacek jen nadává svým bližním, velmi se plete.

Osobně si myslím, že toto je hlavní bod sporu mezi panem Vackem a přispěvateli na KV. Všechny ostatní argumenty jsou druhotné. Pokud bytost, která netouží po Pravdě nebo touží, ale tak nějak jen povrchně, „ústy“, uslyší, že s ní není něco v pořádku, zákonitě to bere jako osobní útok na sebe. Proto hlavní „argumenty“ pana Paříka v jeho článku v Doteku (číslo 12, 2003), kterými ospravedlňuje osobní napadání pana Vacka, jsou: kritika úsilí v duchovní praxi (to je určeno podle pana Paříka pouze pro začátečníky ;-), tvrzení, že ego je božské apod. Od doby, kdy vyšel článek pana Paříka v Doteku, se nic podstatného nezměnilo. Snad jen přibyly výhrůžky pana Dostála.

Proč to píši? Tímto bych chtěl moc a moc poděkovat panu Vackovi za jeho vedení, za obrovský osobní příklad a neocenitelnou duchovní pomoc, které se mi od něj dostává. Za všechny ty semináře, meditace a osobní setkání. Děkuji.