Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nedůvěryhodnost pana Paříka

6. 1. 2006

Jiří Vacek

(k článkům na www.jitrnizeme.cz)

Rozporuplnost tvrzení pana Paříka o vztahu Míly Tomášové k Ramanovi Mahárišimu s tím, co ona sama o tom píše nebo dokonce říká, je naprosto očividná. Na tuto skutečnost mě upozorňují často i mnozí pisatelé. Z jednoho takového upozornění vyjímám:

"... Včera jsme po společné meditaci zavedli řeč na Jitřní zemi a spol., a přítel mne upozornil na zajímavý projev Míly Tomášové stran jejího postoje k Ramanovi Mahárišimu. Je naprosto průkazně dostupný v nahrávce ze 4. setkání s Mílou Tomášovou v Brně v roce 1998 (tuším, že kazety vydával Avatar), v úseku od 7.52 do 9.49 minut nahrávky. Nahrávku jsme si neprodleně poslechli znovu a já jsem inkriminovanou část přepsal, slovo od slova, tak jak se Míla veřejně vyjádřila. Úryvek se týká obrazové knihy o Ramanovi, z jehož obalu pochází i Avataristy tolik diskutované a pochybované prohlášení o Mílině žákovství:

„... Je moc krásná kniha, která k tomuto vás přímo vede, úplně jasně. Je to kniha, mají tam ji chlapci z Avataru, životopis Ramana Mahárišiho z Arunáčaly. Je to v obrazech, je to překrásná kouzelná kniha opravdu a na to, jak je upravená, není drahá. Takové knihy stojí osmset v jiných teda vydáních, kde se píše třeba o ledačem jiném a tahle kniha stojí třistadvacet korun. Kdo můžete, kupte si ji. Opravdu je to kniha velmi pomáhající a v této knize se dočtete nejenom o tom Ramanovi, jeho životopis, ale právě o jeho nauce. Jeho nauka hlásaná do celého světa, překládaná do všech jazyků, protože všechny národy si tohoto velikého mudrce váží a pokládají jej, že je to největší mudrc v poslední době, největší, nejvíc moudrý člověk, který člověka přímo může vést k poznání a také mu pomáhá. S touto knihou už se udály mnohé takové krásné až zázračné věci, ale na to teď není čas, abych vám to vyprávěla, ale jsou tady svědkové toho právě, co se jim to stalo. No, tak tuto knihu kdo můžete si opatřte, protože už i ta fotografie, jo je tam nauka nejenom toho Mahárišiho, ale také jeho žáků, a také nám tato nauka Mahárišiho velice pomohla. I já se hlásím a můj muž, za žáky se hlásíme tohoto velikého mistra,  i když  tedy naši učitelé byli i jiní, ale jeden z našich největších učitelů byl tento mistr“...

Já mám za to, že to je k celé záležitosti dostatečně průkazný materiál. Jestli bude stačit jedincům, kteří klubovnu Duchovní Srdce považují za Vackův bunkr, to velmi pochybuji. Ale minimálně jim můžeme říct, aby už přestali otravovat se svými nesmysly a fikcemi a mohou si to vyjádření pouštět z kazety dokolečka dokola. Jsou tak trapní, až to bolí. Ty nahrávky mají myslím i kluci v Praze, ale kdybyste potřeboval tu inkriminovanou část v audio podobě, tak to zařídím..."

Kdybychom měli věřit panu Paříkovi, že Míla Tomášová se nikdy nepovažovala za žáka Ramana Mahárišiho a jeho za svého mistra, pak nám zbývá jediné vysvětlení naprosto jednoznačného výše uvedeného záznamu: Byl to pouze reklamní trik, který měl Avataru zvýšit odbyt knihy.

Chce pan Pařík opravdu, abychom si právě toto mysleli? Máme mu věřit i jeho další výlevy nepřátelství, když dokáže popírat i to, co je, jak se říká „černé na bílém?“ On nejen neuznává pro svůj sektářský fanatismus vyjádření vlastního mistra, ale když je druzí pouze opakují, ihned mluví o jeho urážení a dehonestaci, a dokonce je obviňuje ze lhaní proto, že věří slovům samotné Míly Tomášové. Tento způsob pokřiveného vidění a neschopnost vzít věci, tak jak jsou, je pro totalitní myšlení příznačný. Kdo má jiný názor než my, tak nás uráží, je naším nepřítelem a musí být zničen všemi prostředky, viz případ paní Maríči. Když není dost moci, tak se lže, pomlouvá, uráží a vyhrožuje; což je případ náš.