Jdi na obsah Jdi na menu
 


Paní Brabencová vypadla z role

14. 6. 2009

Jiří Vacek

Tato paní měla hrát roli ubohé čtenářky, proti které jsem se měl před deseti lety (!) dopustit tak hrozné věci, že jsem se jí zdvořile zeptal, zda nám již zaplatila knihy, které jsme ji zaslali.

A hle: najednou zde není postižená chudinka, ale docela obyčejný, zarputilý nepřítel. Opět se potvrdilo: „Přetvářka a klam, odhalí se sám“, viz KV (Komunistický věstník) těchto dnů. Ona ví přesně (zřejmě je jasnovidná), jak celá záležitost s Ramanašramem byla. Zapomněla (ach ta paměť!) na maličkost: v Ramanašramu nikdo neumí česky. Takže to byl někdo z Čech, kdo celou záležitost zařídil. Proč a v čí prospěch, je zřejmé. Ramanašram tuto pravdu vyjádřil zcela jasně. Pomluvy jej znejistily, a proto se rozhodl, jak se rozhodl.

Připomeňme si, že ještě za svého života měl Maháriši četná a závažná nedorozumění s vedením ášramu. Předpokládat proto, že by souhlasil s každým rozhodnutím dnešního vedení, nelze.

Jednoznačně také prohlásil, že vedení ášramu nemá pověření rozhodovat v duchovních záležitostech.

Z tohoto pohledu je nutné také zvažovat vyjádření vedení ášramu.

Škodu z toho měli příznivci Ramany Mahárišiho. Zmenšil se jejich přístup k překladům učení Ramany Mahárišiho a také při jejich nákupu musí platit víc. Naše vydání je zdaleka nejlevnější ze všech. Ti však naši nepřátelé nezajímají. Jim jde jen o jejich zisky. To, že nemají čisté svědomí, je zřejmé z toho, že se ke svému záslužnému činu nehlásí. Není přece nad bezpečí anonymity.