Jdi na obsah Jdi na menu
 


Panu Havlíkovi

3. 2. 2014

Martin Tomeš

Pane Havlíku,

Dovolím si přidat se k přátelům a napsat Vám též pár řádek.

Pokaždé, když se jednou za čas vynoří takovýto výkřik ze tmy, si kladu otázku, co může člověka vůbec přimět, aby něco takového, co jste napsal Vy, vůbec dokázal zplodit. Po logické úvaze docházím k závěru, že jediné vysvětlení (ale zcela jistě ne dobré řešení) je, že se daný jedinec cítí sám v sobě tak špatně, že si potřebuje ulevit oním příslovečným odplivnutím. Pro příště by ale bylo pro všechny, včetně Vás, lepší, abyste se zaběhl vykřičet do lesa a neobtěžoval podobnými výplody slušné lidi a už vůbec ne pana Vacka, kterému, soudě dle úrovně Vašeho dopisu, nesaháte ani po kotníky.

Pokud jste to nepostřehl, tak celý vzkaz Vašeho „dopisu“ je totiž v podstatě takovýto: „Nenávidím Vás i vše, co děláte.“ Aby toho nebylo málo, nelze si nevšimnout jisté pýchy na toto konstatování v duchu: „Jsem Váš nepřítel a jsem na to hrdý.“ Ihned poté se ale snažíte nás i Jiřího Vacka varovat před údajným zlem v jeho díle a bardem. Tak jak to tedy je? Budu-li vycházet z Vaší hrdé a pyšné deklarace, že jste nepřítel pana Vacka i jeho přátel, mezi které se počítám i já, pak přeci nemáme žádný důvod věřit jakékoliv Vaší „radě“, že? Spíše se nabízí logická domněnka, že vzhledem k tomu, že nepřítel je někdo, kdo nám chce ublížit, že vše další, co ve svém mailu píšete, je vlastně opačně. Takže já to čtu takto: píše nám nepřítel, který cítí, jak skvělé dílo pan Vacek přivedl k životu a tento fakt onen nepřítel prostě nedokáže rozdýchat.

Tudíž: já Vám tímto děkuji za poněkud netradiční upozornění a připomenutí toho, jak je úžasné, že jsem potkal tuto skvělou bytost jménem Jiří Vacek a její neméně skvělé dílo a že působí i v mém životě. Budu si toho od nynějška vážit ještě více. Děkuji.

 

S pozdravem

Martin Tomeš

 

PS: v bardu, pokud se dobře pamatuji, se nejstrašněji projevují právě síly nenávisti, která je čistým zlem a ke které se Vy sám ve svém dopise tak hrdě hlásíte, takže pečlivě znovu uvažte, koho vlastně co po smrti čeká. Tipl bych si, že to nebude pan Vacek, kdo bude mít v bardu problémy….