Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pomluvy Lucernu nenaplní

22. 4. 2010

Jiří Vacek

To je velmi nešťastný výrok, ať jej řekl kdokoliv. Nejprve nešlo o pomluvy, ale o tvrzení, že ego je božské. Není a nemůže být. Všichni praví mistři učí tuto pravdu i to, že musí být rozpuštěno. Duchovní setkání nejsou ani fotbal ani box, kde je měřítkem úspěchu počet návštěvníků.

Lucernu naplní kde kdo a kde co. Karel Gott, box…papež by dokonce naplnil naráz 20 Luceren. Je počet návštěvníků ukazatelem duchovnosti?

Podle našich odpůrců šíříme pomluvy, když upozorňujeme na výrok Ramana Mahárišiho: „Lidé chodí na duchovní přednášky a odcházejí z nich stejní, jako na ně přišli“. Věděl dobře, co říká a proč to říká. Kdo vidí duchovnost v plné Lucerně, tomu se přirozeně varování mistra nelíbí.

Neúcta k názoru tohoto mistra a reakce plné zloby jen dokazují pravdu názoru Ramany Mahárišiho. Lucerny jejich charakter nezměnily ani trochu.

Duchovnost nespočívá v řečnění, ale v mlčení: „Buď tich a věz, že Já jsem Bůh“ je přímým návodem na stezku k Bohu. Máme utišit mysl a uvědomovat si vědomí Já jsem, které je Bohem. Ten, kdo stojí víc o neustálé víření mysli než o soustředění na božské vědomí, nechce Boha, ale chce si podržet stav bytosti odpadlé od Boha, a to je právě ego.