Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pro ty méně chápavé

6. 5. 2009

Jiří Vacek

Pro ty, kteří hůře chápou, jsou určeny tyto řádky. Těm zlým nepomůže nic. Pravda jen v nich rozhoří ještě větší nenávist.

Když jdu do restaurace, samozřejmě požaduji jídelní lístek, abych si mohl vybrat nebo třeba i zjistit, že si nic nevyberu. Všeobecné povídání: podávaná jídla jsou zdravá, chutná a připravil je mně neznámý kuchař, určitě neuspokojí.

Když chci jít do divadla, chci rozhodně vědět, co se hraje, kdo to hraje a další údaje. Program typu: uváděná hra je výborná, určitě se pobavíte, také neuspokojí.

Obdobně bychom mohli pokračovat.

Když jedu na duchovní seminář, také chci znát jeho přesnou náplň. Údaje typu „Bude se mnoho meditovat a mluvit o lásce“, mají nulovou informační hodnotu.

Mnozí hledající dávají jednoznačně přednost tomu, pro co se vžil název „meditace podle Jiřího Vacka“. Vědí přesně, co mohou v tomto případě očekávat: vnitřní pránájámu a meditaci na pozorovatele podle Královské jógy.

„Meditace podle Jiřího Vacka“ je jakási ochranná známka, která má přesnou a vysokou vypovídací hodnotu pro hledající. Poznají podle ní, co mohou očekávat a že se jim dostane to, co chtějí.

Proto trvám, pokud se jedná o společné setkání našich přátel, na tomto označení a požaduji dodržení zavedené praxe. Proč, jsem vysvětlil již mnohokrát. Naše praxe je vysoce účinná, kdo jí správně provádí, dociluje dobré výsledky. Není ji proto třeba měnit nebo opouštět.

Proto jsem zásadně nesouhlasil s pozvánkou na seminář v Záježové: nehlásila se jasně k naší stezce ani neuváděla, co účastníkům nabízí. Účastníci však mají právě toto právo přesně vědět. Je naprosto nezodpovědné jim tuto informaci neposkytnout vyčerpávajícím způsobem.

Proto jsem pokládal za nutné prohlásit, že se nejedná o soustředění, „meditace podle Jiřího Vacka a Královské jógy“. Bylo by nepoctivé vůči hledajícím, kdybych dopustil, aby byli na semináři překvapeni, že se jim nedostává, co očekávají – „meditaci podle Jiřího Vacka“, ale něco úplně jiného, co nechtěli.

Jen velmi nepoučený hledající si může myslet, že „je meditace jako meditace“ a je vlastně jedno, co se na semináři cvičí.

Jestliže si výrobci pečlivě hlídají svou „ochrannou známku“, není důvod se domnívat, že by tomu nemělo být v duchovní oblasti stejně. Je důležitou informací, na kterou mají všichni nárok, která něco zaručuje, a proto by také neměla být zneužívána. Tím by ztrácela svou vypovídací hodnotu.

To plně platí i o seminářích. Jejich program má být jednoznačný a dostatečně podrobný jako je na pozvánkách na Morávku a další, aby hledající věděli, co je očekává. Mají na to plné právo. Je nepoctivé využívat jejich zájem o vážnou nauku a podstrkovat jim místo ní vlastní novátorství. Neochota pořadatelů přihlásit se jasně ke značce „meditace podle Jiřího Vacka“, je usvědčuje z jejich záměrů.

Proto jsem nemohl jejich seminář doporučit. To, že se jich zastává KV, pan Pařík a spol. a využívá je k útokům na nás, jasně vypovídá, z čeho jejich záměry pramení. Řadí se k našim nepřátelům.

Citová pouta nejsou v tomto případě platnými důvody, ale mohou zatemnit rozum a zabránit mu v chápání pravdy takové, jaká je. Pozor na ně, abychom si pod jejich vlivem nezatarasili svůj vlastní duchovní prospěch.