Jdi na obsah Jdi na menu
 


Reakce na článek M. Dojčára

12. 11. 2010

Petr Bělský

Pane Dojčáre, chtěl bych tímto dopisem reagovat na Váš příspěvek na Kauze Vacek ze 14.9.2010, v němž jste bez jakýchkoli důkazů obvinil pana J. Vacka z psychické manipulace a sektářství a z „důvodně podvodných podnikatelských aktivit v souvislosti s organizováním tzv. meditačních seminářů“. Osobně Vás neznám, ale prý na semináře s panem Vackem jezdíte už delší dobu. Je zajímavé, že jste se při Vašem vzdělání nechal „manipulovat“ tak dlouho. Ještě překvapivější je, že se přihlásíte k panu Vackovi jako ke svému nejlepšímu příteli a vzápětí se spojíte s Kauzou Vacek a hrubě ho na jejich webu pomluvíte.

Chtěl bych se tímto dopisem proti Vašim nepodloženým obviněním jasně ohradit. Na semináře s panem Vackem jezdím také již několik let a z vlastní zkušenosti vím, že Vaše obvinění nejsou pravdivá. K žádné psychické manipulaci na nich nedochází a pan Vacek tyto semináře ani neorganizuje, ale je na ně zván, protože o něj účastníci stojí. Organizují je dobrovolně jiní. Společenství kolem pana Vacka je neformálním a dobrovolným sdružením lidí, kteří usilují o rozpuštění svého ega a duchovní prohloubení. Pan Vacek nám na této cestě  velmi pomáhá, a to především svým duchovním dosažením, ale i zpřístupněním učení významných duchovních mistrů, jako byl v nedávné minulosti například Ramana Maháriši, velkých křesťanských mystiků jako např. J. Böhme a též vlastními díly, jako je např. Encyklopedie jógy a mystiky, či výklad vnitřního smyslu bible v řadě O bibli a jejím učení. Kdyby nebylo pana Vacka, dodnes bych nejspíš měl odpor ke všemu křesťanskému jako dříve.

Pane Dojčáre, opravdu myslíte vážně, co jste napsal? Pokud jste to udělal proto, že se přátelíte s lidmi kolem Kauzy Vacek a chtěl si udržet jejich přízeň poté, co bylo zveřejněno Vaše vyznání přátelství a vděčnosti panu Vackovi, tak tedy zřejmě Vaše přátelství k panu Vackovi nebylo upřímné. Proč jste pak vlastně jezdil na semináře s ním a čerpal tam duchovní pomoc? Tyto meditační semináře jsou přeci určeny výhradně k duchovnímu prohloubení všech účastníků a ne k nějakým intelektuálním „mezináboženským dialogům“ či prohlubování znalostí advaita védanty za účelem Vašeho profesního růstu bez jakékoli úcty k lidem, kteří obětavě semináře vedou. To přeci víte, opakuje se to na začátku každého semináře. To opravdu věříte v Boha, když jste se takhle mohl chovat?

S pozdravem

Mgr. Petr Bělský, Ph.D.