Jdi na obsah Jdi na menu
 


Reakce na článek Tomášovi Márovi nevadí?

8. 5. 2006

Tomáš Berka

(viz článek www.pratelejirihovacka.cz/clanky/odpovedi-oponentum/tomasovi-marovi-nevadi-.html )

Po přečtení dalších zajímavých článků bych přidal k dobru ještě maličkost.

Nauky podporující neúsilí pocházejí zcela nepochybně z Márovi dílny. Proto - nejenže Márovi nevadí, ale jsou obrazně řečeno Márou propagovány prostřednictvím jeho "agentů".

Nedávno byl v televizi film Matrix, který po odmyšlení různých bojových scén a velkolepých triků evidentně obsahuje duchovní poselství. Věta z filmu, která se dá použít k přirovnání je : Dokud není zcela odpojen od Matrixu ( Máji, iluzorní energie....), je každý potenciálním agentem.

Agentem koho, nebo čeho? Symbolicky se dá říci agentem Máry. Zkrátka podílí se na vytváření iluze, na klamání živých bytostí. Přesně takto fungují Márou požehnané "duchovní " organizace a církve. Proč Mára dává takovou moc právě katolické církvi?

Odpověď je jednoduchá - Je neškodná! Mára skrze její působení neztrácí.......Protože pro většinu lidí členství v této církvi znamená se v neděli ukázat v kostele. Pokud by to nějaký z těchto křesťanů vzal vážně a opravdu poctivě začal usilovat ve shodě s učením Ježíše - byl by církví okamžitě podezírán, pronásledován a třeba i vyhozen.

A tak zvané jogové učení o neúsilí? Proč by se měl Mára namáhat? Ano - tady to máte......kupujte tyhle knihy a poslouchejte přednášky, kde se dozvíte, že duchovní život, ona alternativa k tomu materialistickému, který vás už přestal naplňovat, spočívá v tom že prohlásíte, že jste To.

Pak se můžete bez obav dále věnovat všemu jako dosud - pozor- jen s jedním rozdílem, že teď už víte že jste To. Proč ovšem ono "TO" stále propadá náladám mysli, proč je stále unášeno smyslovými touhami a okouzleno světem....to už si musíte nějak srovnat sami.

Jak jsem neusiloval.

Zde v krátkosti má osobní zkušenost s praxí neúsilí.

Jelikož mám již nějaký čas k dispozici internet a mám od vedení firmy, ve které pracuji, povoleno se na něm libovolně pohybovat, pokud se tak neděje na úkor plnění mých úkolů a povinností, využil jsem této možnosti k prozkoumání všelikých duchovních serverů. Zdálo se lákavé podělit se o své dosavadní zkušenosti s ostatními a najít touto formou třeba i nějaké osoby, které to dejme tomu vidí podobně a mají k duchovnímu životu podobný vztah, což se mi dokonce i povedlo. Ovšem také jsem poznal i jiné lidi.

Moje mysl na čas zcela propadla internetovým diskusím na témata, jak to s tím absolutnem vlastně je?..a podobně......

Tak jsem se dostal až k zoufalému přesvědčování opačné strany o škodlivosti víry v nauku o neúsilí a tak podobně. V mém osobním případě ovšem zapletení se do těchto diskusí spíše bylo formou úniku - to si musím přiznat. Navenek to sice může vypadat jako boj za správnou věc, ale ve skutečnosti.......mohl jsem tento čas raději věnovat práci na vlastní mysli - než se snažit změnit mysl jiným lidem. Ovšem to už není taková legrace. Ha! Práce na vlastním nitru je tak otravná a nudná. Zjistil jsem že jsem takto utíkal před pohlcením jakousi domnělou prázdnotou. Takže ego.

Ego se tedy bálo zániku a muselo se zase nějak vymezovat, kázat, konfrontovat , vstupovat do konfliktů.

Paradoxně tak vlastně je odváděna pozornost od vlastního nitra a vlastních problémů. Od vlastní mysli a jejího neutěšeného stavu. Já nechci tvrdit že to je případ všech internetových diskutujících a že všichni si tak jen udržují svá ega při životě. U mě tomu tak však bylo. Na čas jsem tedy ztratil - a to nejen díky tomuto - energii, nadšení a sílu praktikovat, být bdělý a klid mysli.

Nějakou dobu jsem vůbec neusiloval. Tedy - žil sem ve shodě s naukou o neúsilí.

Jakmile jsem se milostí, která mě na cestě chrání a provází, probral, spatřil jsem zpětně vše tak, jak to skutečně bylo - bez falešné interpretace oblouzněné mysli. Začal jsem praktikovat meditaci a hned jsem jasně viděl výsledky "praxe " neúsilí. Výsledky, které přirozeně Márovi nevadí.

Meditace byla v prvních dnes strašná. Jen jsem se vždy po chvíli přistihl, jak si mysl někde lítá. Pak se to opět zlepšilo, ale výsledky neúsilí bylo nutné z velkou námahou překonávat a spoustu práce mám ještě před sebou. A toto neúsilí netrvalo snad ani měsíc.

Některé z těchto výsledků :

  • Zesílení síly vásan
  • Návrat víry ve skutečnost světa a s tím spojené " propadnutí světu a jeho problémům.
  • Ztráta odstupu od mysli i těla
  • Ovládání mysli téměř nemožné
  • Vlivem nevědomosti upevňování pout které směřují do světa a podléhání sklonu mysli vytvářet nová taková pouta.

Toto jsou některé z výsledků cesty neúsilí poté co byla na krátký čas praktikována. Je jisté, že po delší praxi je tato cesta zcela rovna běžnému světskému životu. Proč by tomuto učení tedy Mára nedával prostor?