Jdi na obsah Jdi na menu
 


Reakce na sektu

16. 10. 2008

Jozef Zákopčan

(k článku na www.kauza-vacek.blogspot.cz)

 

Vážený pane Paříku.

Dovolte mi reagovat na Váš krátký článek z dubna 2008 pod názvem: „Zeť narušuje zeď aneb kdo je hlavním rozkladným činitelem Vackovy sekty?“

Prosím Vás, mohl byste vysvětlit, jak jste dospěl k označení „Vackova sekta“?  Znáte pana Vacka a jeho přátele osobně? Zúčastnil jste se jejich společné meditace? Pravděpodobně ne, nikdy jsem Vás totiž na žádném setkání neviděl. Osobně bych si nedovolil hodnotit druhé tak příkře jako Vy, tj. bez vlastní zkušenosti. Je to nedůstojné.

Podle sociologů má mít sdružení určité vlastnosti - rysy, aby mohlo být označeno názvem sekta: měla by způsobovat psychickou závislost členů sekty, zmocňovat se majetku členů sekty, zneužívat jejich práce a pronásledovat ty, kteří sektu opustili, nebo ji kritizují. S přáteli okolo pana Vacka medituji asi 5 let a můžu s klidným svědomím prohlásit, že jsem se za celou dobu nesetkal s ničím z výše uvedeného. Ale je to jen má osobní zkušenost, bohužel nepřenosná. Teď je na Vás (a na ostatních), jestli mi budete věřit.

Pane Paříku, nalijme si čistého vína. Celá kauza škodí nejvíce upřímným hledajícím, kteří mají zájem o nauku a její praktikování. Kdybych se jako začátečník snažil něco najít na internetu, jistě bych dříve nebo později narazil i na tutou nechvalně proslulou kauzu. Po přečtení několika článků na Vašem blogu bych nadobro ztratil zájem o bližší setkání s lidmi, kteří utápějí drahocenný čas půtkami a hanlivými výroky na adresu druhých. Neustálými výpady a reakcemi na minulé výpady jen roztáčíme kolo samsára víc a více. Nebylo by lepší se raději zaměřit na sebe sama, pokusit se o vlastní prohloubení a navzájem si neubližovat? Už kvůli jiným hledajícím, kterým tímto jen ukazujeme vlastní ega v celé své mohutnosti. Místo zmenšování jej naopak umocňujeme. Proto se Vás ptám: „Kdo cítí potřebu plivat na druhé?“ Odpověď najděme každý sám, pane Paříku.

Důvodem k napsání tohoto dopisu nebyla snaha se Vás, pane Paříku, dotknout. Jen jsem chtěl do celé kauzy vnést vlastní pohled na věc a nastínit řešení. Sám píšete, že pravda dříve či později vyjde najevo. Pravda je jen jedna. Pak nechme za nás rozhodnout čas a vlastní úsilí.

Přeji Vám hodně štěstí, duchovní pokrok a buďte zdráv.

Jozef Zákopčan, Ostrava, sobota, 4. říjen 2008


P.S. Snažil jsem se zjistit, jak zveřejnit tento text přímo na Kauze Jiří Vacek, ale neuspěl jsem. Asi proto, že jsem nikdy na blog nepřispíval :-) Obracím se tedy na přátele.

Mimochodem cituji ze stanov Vašeho blogu o omezení obsahu:

„NENÁVISTNÝ OBSAH: Uživatelé nesmějí publikovat materiály podporující nenávist vůči skupinám lidí na základě rasy nebo národnosti, postižení, náboženství, pohlaví, věku, statutu válečného veterána, sexuální orientace či pohlavní identity.“