Jdi na obsah Jdi na menu
 


Reakce na smyšlenky na Kauze Jiří Vacek a jejich oprava

22. 11. 2007

Martin Hogenauer

Dobrý den,

Už nějaký ten pátek sleduji s pobavením blog "Kauza Jiří Vacek", buď bych měl plakat, nebo se smát a proto raději dávám přednost smíchu.

Před nedávnem jsem si přečetl úryvek z dopisu pana Přikryla, kde se ohrazoval před zlými Tomášovci, kteří na něj útočili na nejmenovaném fóru, na které raději přestal chodit. Shodou okolností také toto fórum navštěvuji.

Pan Přikryl ovšem hodil všechny zde přítomné do jednoho pytle "Tomášovců", což nikdy nebyla a ani není pravda ( přestože se zde nikdy nehlasovalo, tak je zde široké názorové spektrum a lidé přiklánějící se k učení Tomášových nejsou dle mého názoru většinou ). Lidé zde přispívající poukazovali ohledně tohoto člověka spíše na přílišné se vyžívání v různých stavech ( hlava v oblacích a nohy nestojí na zemi ) a absenci logiky v jeho názorech - což jsou věci naprosto odvislé od jeho tvrzení. Pokud je někdo v menšině, což pan Přikryl se svými názory byl, tak zkušenosti asi většiny z nás ukazují, jak to dopadá. Osobně si myslím, že je škoda, že z fóra odešel, protože narozdíl od dřívějších let nyní už měly debaty s ním víc hlavu a patu.

Na co jsem chtěl ovšem poukázat především, je to, že na výši zmíněném blogu, který vám není neznámým vyšel nový článek od pana Popova (pozn. Odkaz na článek z 27.11., kde byly prakticky totožné myšlenky znovu zveřejněny. Původní článek p. Popova ze 7.11. byl z nějakých důvodů z blogu odstraněn), kde tohoto člověka spojil s osobou Maríči, inteligentní ženou, se kterou jsem měl možnost si vyměnit několik mailů ( například o "učení" Tomášových nazývaného "naukou" jaksi neprávem a celkově o nekonzistentnosti jejich učení - pro pana Přikryla ). Vzhledem k mé znalosti, že to tak není – toto spojení - mi v plné kráse pan Popov ukázal jak spekuluje se smyšlenými fakty, ze kterých plynou lži.

Mnohokrát opakovaná lež se stává pravdou. Trochu mi to připomnělo román 1948 od G. Orwella, kde se úmyslně měnila minulost v knihách a novinách tak, jak se to straně líbilo. Trochu jsem uvažoval do budoucna, do doby, až vy ani já nebudeme v tomto světě fyzicky. Bude pravdou pravda, nebo jí bude lež? Budou se mí vnuci a vnučky dočítat v duchovní literatuře ( pokud to bude jejich zájem ), že tenkrát existoval nějaký zlý Vacek, který útočil na hodné Tomášovi, nebo to bude naopak? Paměť již nebude a tak se lidé budou muset spokojit s pravdou, která bude taková, jakou si ji přečtou.

Nyní když jsem se přesvědčil, že na čí straně pravda není a kdo si jí upravuje podlé svého, se bojím, že vzhledem k rozmachu Avataru se asi dočtou lež. Avatarem nyní nemyslím zesnulé manžele Tomášovi, jejichž nějakou knihu si čas od času přes osobní připomínky beztak přečtu, ale potopu, která přišla po nich.

Vám přeji mnoho zdraví a sil v tomto nelítostném boji, který není bojem duchovním, ale bojem nanejvýš hmotným.

S pozdravem

Martin Hogenauer

PS: Pokud vystavíte tento dopis na Vašich stránkách, samozřejmě můžete. V takovém případě bych chtěl však upozornit "opravdu anonymní" přispivatele blogu "Kauza Jiří Vacek", že nejsem "Vackovec", "Vackův čéla" a další vtipné přezdívky. Jsem jen člověk, který má vlastní rozum a který se projednou rozhodl snížit a poukázat na nerozum druhých.