Jdi na obsah Jdi na menu
 


Semináře v Záježové

10. 3. 2009

Jiří Vacek

O pořádání seminářů v Záježové se se mnou nikdo neradil ani mně o nich přímo nezpravil. Je to chyba již z toho důvodu, že na čem spočine pozornost vědomí Já jsem, v tom začne působit i jeho síla a věci dostávají správný spád.

Poslední pozvánku na seminář jsem si prohlédl pořádně asi v polovině února. Byl jsem překvapen tím, že na prvém místě jako vedoucí meditací je uveden Mirko Hruška, když jej původně měli vést Koubovi. Na pozvánce není také nikde uvedeno, že se bude provádět stezka, jak ji učí Jiří Vacek.

Své podivení a nesouhlas jsem jasně vyjádřil Petrovi a Zuzce ústně na středeční meditaci u nás asi 18. února.

Řekli mi, že seminář měli vést původně jen oni dva. Mirka na pozvánku doplnil někdo bez jejich vědomí a text pozvánky psala Katka. Mé námitky uznali. O podivném chování Mirka jsem jim řekl již mnohem dříve. Proto věděli, že jako vedoucí semináře není vhodný.

Pak volali Katce i Jurajovi. Jediný výsledek byl, že mě zavolal Juraj někdy ke konci února. Litoval, že nechci, aby seminář vedl Mirek, protože Jurajovi na stezce hodně pomohl. Své důvody jsem mu vysvětlil, navíc Jirka Krutina mu přeposlal článek o Mirkově chování. Jinak semináře již Juraj neorganizuje, pouze řekne Katce, aby mě zavolala. Ta tak do dneška neudělala.

O celé záležitosti jsem sepsal článek „Důrazné připomenutí“. Přečetli jsme si jej na středeční meditaci 25. února, kde Zuzka i Petr byli. Oni ani nikdo jiný se ke článku ani k jeho závěrům nevyjádřili. Pak jsem jej dal Robíkovi ke zveřejnění na našem webu.

V sobotu ráno 28.2. než jsme odjeli na maraton do klubovny, přišla od Zuzany SMS, kde se omlouvali z účasti na maratonu. Měli doma zedníky. Na závěr SMS Zuzana píše: S tou Záježovou som mala varovný sen. Celý ich postoj sa mi nepáčí. Našu účast tam rušíme. Zuzana

Na webu článek „Důrazné připomenutí“ vyšel asi v průběhu pondělka 2. března.

Ve středu 4.3. v 8. hodin ráno, jen jsme zasedli s Miluškou a Jirkou k meditaci, přišla SMS od Michala Dočkala:

4.3.09 Dobré ráno,  přeposílám vám mail od Katariny Hipšové, který v noci (!) rozesílala. Nemluví z něj právě nic jiného než ego.

Přepis Katčina mailu:

Mili priatelia,

je mi luto, ale oficialne sa letny seminar na Zajezovej rusi.

Vzhladom na rozruch, ktory vyvolal letak ohladom letneho seminara na Zajezovej - pan Vacek nesuhlasi s ucastou Mirka Hrusku na seminari a nepozdava sa mu ani letak, ktory som vam rozposlala, som sa rozhodla seminar neorganizovat. Nie je to vyraz mojej jesitnosti, ale skor dlhodobo vzrastajuceho vnutorneho rozporu.Ospravedlnujem sa, ale inak nedokazem.....

Prajem vam vsetko dobre a majte sa krasne!

Katka Hipsova

***

Toto je prvé vyjádření Katky k semináři v Záježovej, které jsem dostal, ale nikoliv od ní, ale od Michala a ani toto není určeno mně, ale přátelům. Dostali je i Koubovi. Nepokládala za nutné se se mnou domluvit po telefonu do dneška, ač by tak měla udělat.

Pro zdůvodnění svého stanoviska jsem sepsal a předal ke zveřejnění obšírný článek „Mirek Hruška“ a také zápis rozhovorů, které Mirek Hruška vedl. Ke zveřejnění byly oba články předány, rovněž ve středu 25. února. Do úterka 3. března nebyly ještě zveřejněny.

I kdybych odhlédl u Mirka od všeho ostatního, nemohu souhlasit, aby naše meditace na seminářích vedl někdo, kdo v minulém roce hned na samém zahájení semináře v Kostolanech vydatně popíjel. To by bylo vůči našim přátelům naprosto nezodpovědné. Nemám jistotu, že by se něco podobného neopakovalo v Záježové.

Navíc nemám  zájem na pořádání seminářů našimi přáteli, pokud není jasně uvedeno, že jejich náplň bude stejná jako je tomu na všech našich seminářích a veřejných meditacích. Nevím také, proč někomu činí potíže hlásit se k našemu společenství a proč takto jasně pozvánku nepsal. Mohu se jen domnívat, jaké pohnutky za tím vším jsou v pozadí; není ani nutné je přesně znát. Vlivy, které se zde projevují, jsou běžné útoky zla na pravou stezku. Někteří zúčastnění zřejmě nedostatečně bděli nad svou myslí a výsledek je zákonitě, jaký je. A přece stačilo tak málo. Přemoci namyšlenost na sebe, „přece mám pravdu“, vyhovět připomínkám, přepsat text pozvánky a seminář mohl přinést užitek všem, včetně pořadatelům. Nezvládnutá pýcha a neúcta k mistrovi toto vše zmařily. To je drahé ponaučení. A ještě se prodraží, pokud všichni neprohlédnou zlé vlivy, které se záležitostí projevily.

Zdá se, že někteří také zapomněli na Ramdasovo varování: „Přílišná blízkost mistra budí neúctu“ a zřejmě si myslí, že nějaká úcta a vhodné chování k mistrovi nejsou nutné. Tím o sobě také mnohé prozrazují.

Zřejmě si neuvědomují, jak tím škodí sobě i celému společenství.

A přece stačilo jen trochu základní slušnosti, zeptat se na názor a nechat si vše vysvětlit. I když bych právem mohl očekávat, že takové samozřejmosti jsou všem dobře známé.

Pokud tomu tak není, tím méně se dodržují, výsledky pak jsou s tím v souladu. Neúcta k mistrovi, představy o tom, že jsme mu rovni, že jeho názorů není třeba dbát, se mstí všem. Je smutné, že se takové samozřejmosti po tolika letech musí neustále připomínat.

Je zřejmé, že někteří se nejen nevěnují trvalému studiu nauky, ale nemají zájem ani o její dodržování v nějakém falešném přesvědčení, že nemohou chybovat, když nebdí nad myslí. Slovo pokora jim také nic neříká. Žijí v pýše na své dokonalé, mistrovi rovné ego. To bude také jejich odměnou.

Doporučuji pro vlastní poučení o důkladné pročtení všech článků, které se seminářů v Záježové týkají a také těch, které objasňují význam klenotu, jímž správné duchovní společenství je.

Ne kvůli mně, ale pro své dobro. Řeknu tuto pravdu naprosto tvrdě, aby byla zaslechnuta.

Mistr žáky nepotřebuje. Žáci mistra ano, pokud chtějí dosahovat cílů stezky. Kdo chce na stezce prospívat, ať si do paměti tato slova pevně vštípí a ať hlavně se jimi řídí. Jinak se sám z milosti, kterou mistr je, vylučuje.

Nikdo k nám nemusí patřit, kdo nechce. Ať však za nás neschovává své vlastní pojetí stezky a nemate druhé tak, aby považovali za naši praxi, co jí není. Podrýval by tím jen naší důvěryhodnost a věrohodnost, když by účastníci semináře shledali, že je jim vnucováno něco jiného než by právem očekávali.

Pro přemýšlivé pozorovatele je celá záležitost dobrým poučením, jak i zdánlivě malé zlo v mysli, které nestačíme včas rozpoznat, končí zlem mnohem větším. Jezinkám stačí opravdu jen malý prstíček strčený do dveří, aby je celé rozrazily.

Katčin e-mail jsem dostal až ve středu 4.3. v 18. hodin večer. Věty o tom, že se mně snad uleví a citát o házení kamenem, svědčí o tom, že nic nechápe, kromě svého ega. To, ke své škodě chápe příliš. Zřejmě si myslí, že je na ní, aby poučovala. Jen znovu potvrzuje, co jsem napsal. Nejde o mou úlevu, ale o druhé a nauku. Nikdo také nehází kameny, ale snaží se pomoc. Opět se prokazuje, jak zlo zakaluje rozum.

Vazeny p. Vacek,

dakujem za zaslany clanok. Mate v mnohych veciach pravdu. Uz som Vam preposlala mail, ktory som posielala vsetkym ucastnikom seminarov na Zajezke z minulych rokov, kde sa dozviete, ze sa oficialne seminar rusi. Snad sa vam tymto ulavi :-)

Prajem vela mieru v srdci.

S pozdravom,

Katka Hipsova

P.S: Citat na zaver: "KTO JE BEZ VINY NECH PRVY HODI KAMENOM!!!!!!" JEZIS KRISTUS ;-)

***

Nikdo nemá právo omlouvat sám sebe s odůvodněním, že druzí jsou – opět podle jeho soudu – stejní. Také je rozdíl někoho ukamenovat k smrti a vyjádřením nesouhlasu ve věcech nauky a vedení seminářů.