Jdi na obsah Jdi na menu
 


Spasitelé, mistři a světci třeste se!

13. 12. 2014

Jiří Vacek

Na jistém Facebooku vynalezli zcela novou a naprosto originální metodu vašeho hodnocení.

Vedli na něm hlasování o mistrech typu: líbí se mistr – nelíbí se mistr s číselným hodnocením výsledků. Od nynějška nebudou mistři posuzovat žáky, jak plní požadavky duchovního života, jako je tomu doposud, ale bude tomu přesně naopak: každý začátečník bude posuzovat mistry. Na konci roku zřejmě začnou vystavovat mistrovi vysvědčení. Samozřejmě, že je s tím zveřejňována i spousta lží, pomluv spolu s výlevy naprosté nevědomosti o duchovních zákonech.

Vyjádřit se může každý, kdo je dostatečně vůči svému mistrovi neslušný. Čím víc, tím je na Facebooku vítanější.

Lidé, kteří se nedokázali ještě ani očistit od smrtelných hříchů a nedosáhli satvické mysli a naprosto nechápou nebo nedodržují nejdůležitější zásady duchovního života, se vyžívají v nepřátelských výlevech k mistrovi, od kterého roky čerpají duchovní pomoc.

V takovém chování se vyžívají místo toho, aby hlídali svou mysl. Není třeba být prorokem, abychom viděli, jak dopadnou.

Často říkám pod vlivem všeho, co jsem prožil: „Od duchoborců je možné očekávat jen to nejhorší“. Současně chovám stále naději, že to není tak zlé, jen aby se ukázalo vzápětí, že je to ještě horší.

Proto vy přísní kritici: zvedněte se a vzhůru k počítačům hlasovat, jak se vám nelíbí, co jsem napsal. Vynálezce tohoto hodnocení mistrů by si je měl nechat patentovat. Je skutečně ojedinělé v celé historii lidstva. Je dílem opravdového genia. Možná, že za ně dokonce dostane Nobelovu cenu.

I obyčejná lidská slušnost vůči mistrovi je přežitkem, natož správné chování.

Vězte však, že soudíte sami sebe. Paul Brunton se také připojil ke kritikům Ramany Mahárišiho a neváhal napsat o něm v knížce, kterou vydal po válce: „Je to líný mudrc“. Po čase svůj omyl pochopil a chtěl se k němu vrátit. Byl zákonitě odmítnut. Ač se hodně snažil, již nikdy víc se s ním nesetkal. Nebyl sám, kdo takto dopadl.

Takový je osud všech, co „kritizují mistry“. Čeká každého, kdo se takto chová. Navíc platí Ježíšovo: „Pokušení musí přijít, ale běda tomu, skrze něhož přichází“. To platí na ty, kteří něco takového organizují.

Chcete-li, nazvěte to strašení. Následkům svého jednání proto ještě nikdo neunikl. Trest přichází vzápětí: ztráta stezky i mistra.