Jdi na obsah Jdi na menu
 


Učme se dobře z omylů pana Paříka

25. 5. 2008

Jiří Vacek

(k článku na www.kauza-vacek.blogspot.cz)

Nebyl by to ani pan Pařík, aby přednášku v Trnavě nepoužil proti mně, viz KV 21.4.08: Učím spolu s Ramanou Mahárišim o neúčinnosti přednášek, ale sám přednáším. Podstatný rozdíl samozřejmě zamlčel. Přednášku jsem nepořádal já, ani jsem k ní nedal popud. Ten vzešel z univerzity a ta ji také pořádala.

Jeho článek je pln nenávisti. Již tím se dopouští smrtelného hříchu, který ve shodě s křesťanskou věroukou nás vylučuje z duchovní milosti. Zjištění, že jsem byl pozván přednášet na univerzitě, vzbudilo v něm zlou závist. Není se co divit. Dává si tolik práce s mým očerňováním a tohle je výsledek.

Obsah jeho článku je názorným a odstrašujícím příkladem fundamentalistického neboli dogmatického myšlení, které se drží litery a nikoliv ducha. Neznalostí slavného výroku apoštola Pavla: „Litera zabíjí, duch osvobozuje“, nám odkrývá jeden z mnoha svých nedostatků v myšlení.

Duchovní pravdy nelze používat mechanicky podle litery, ale podle ducha, kterému mají sloužit. Jinými slovy, při jejich uplatňování je nezbytná vivéka, rozlišování. Řídíme-li se pouze literou, snadno můžeme dokonce působit proti jejich duchu.

Tak například dodržení přikázání „nezabiješ“, se může stát dokonce velkým zlem, když nepomůžeme člověku, který je vražděn.

Nepřednášel jsem studentům univerzity proto, abych je duchovně pozvedl – to přednášky nedokážou, ale abych jim podal věrný obraz o józe a mystice a o životě v nich. I to, že šlo o mou prvou přednášku asi více než po deseti letech, hovoří samo za sebe. Navíc do dvou hodin mně vyměřeného času jsem vpašoval i společné cvičení pránájámy a meditaci. Nešlo tudíž jen o přednášku, ale i o meditaci. Jak je běžné, pan Pařík se vyjadřuje k něčemu, co nezná, protože u toho nebyl a proto se i mýlí, pokud rovnou nelže. Nemůže prostě svou nenávist ovládnout. Je zákonité, že čím víc je jí ovládán, tím víc omylů se dopouští.

Zlo je zákonitě vždy i zlý rádce. Buďme si této pravdy stále dobře vědomi. Je základním omylem si myslet, že nám zlo může přinést skutečný prospěch. To je z principu nemožné. Ze zla ještě nikdy nic dobrého nevzešlo. Vždy opět jen zlo, za které účet nakonec platíme my sami. Dávejme si na to dobrý pozor ve vlastním zájmu. Jinak z moci zla neunikneme.

Jen na okraj: na přednášku se neplatilo vstupné ani nebyla honorována, nebylo nám ani hrazeno cestovné, což nám vůbec nevadilo. Prostě jsme rádi přijali pozvání přátel. Uvádím to jen proto, abych předešel dalšímu lhaní o mých pohnutkách.