Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vacek ‚sám proti všem‘?

14. 10. 2007

Jiří Vacek

(k článku na kauza-vacek.blogspot.cz)

M. Pařík  si neustále vymýšlí jednu nepravdu za druhou, aby mě poškodil. Kromě jiného vytváří ze své nenávisti nepravdivý dojem, že jsem se svým učením osamělý a s nikým nesouhlasím. Pravda je opačná: se všemi pravými mistry se shodnu. Neučím například nic jiného než Ramana Maháriši, jehož učení tomášovci znevažují a převracejí v pravý opak, viz ctitel Mahárišiho: „Átmavičára není základem učení Ramana Mahárišiho“.

Šakti zařídila, že se mně jako „náhodou“ znovu dostala kniha K. Minaříka: „Tajemství Tibetu 1“. A hle, co jsem zjistil, Minařík píše o všem, co M. Pařík popírá: peklo existuje, stezka je boj a úsilí, očista od zla je nezbytná, zlo existuje, má moc a nelze je relativizovat, ego je nutné rozpouštět, myšlenky, přesvědčení není totéž, co Skutečnost, dosažení. Jinak řečeno: myšlením „já jsem TO“ nelze TO uskutečnit. A navíc: Minařík jasně říká, že komunismus i komunisté jsou zlo a nikoliv vznešené ideje. Rozhodně nesoudí jako pan Pařík, že členství v komunistické straně je slučitelné s duchovní cestou.

Ke zvážení stojí i výrok pana Studeného, gurua Minaříkovy cesty: „Tomášovi Márovi nevadí“. V souvislosti s Mahárišiho poučením: „Lidé chodí na duchovní přednášky a odcházejí z nich stejní, jako na ně přišli“, pochopíme proč takové veřejné působení Márovi nevadí: nemění lidi k lepšímu.

Filip Blažek mně také přinesl knížečku učitele jógy Járy Dobeše: „Poutník k nesmrtelnosti 1“. V kapitole „Meditace – lék i cesta“, doporučuje za duchovního učitele z těch několika českých i Vacka.

Toto jsou fakta, která si může každý sám ověřit. Pan Pařík jen  chrlí bez důkazů z nenávisti jednu pomluvu za druhou. Tak se vžil do role avatára, soudce, který ví vše lépe než mistři včetně Míly Tomášové, že si myslí, že pravda je vše, co napíše, jen proto, že to napsal on sám.