Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co bouře v Anglii prozradily

19. 8. 2011

Jiří Vacek

Ve zprávách o řádění lidské spodiny v těchto dnech v Anglii se projevila, pokud jsme pozorní, pravá tvář tak zvaných humanistů a jejich škodlivý vliv. Objevilo se, že na počátku policisté dlouho váhali se zákrokem proti lůze, aby se proti nim nepostavilo veřejné mínění a hlavně oni nepraví humanisté. Policie se proto dlouho bála vůbec zasáhnout. Je to skutečně hrozné, když vám zapálí auto a vyrabují obchod, protože se policie bojí...

Takže dav mohl nerušeně řádit jen proto, aby zásah proti němu nevyvolal kritiku policie.

Řada policistů byla těmito darebáky zraněna, ale nikde jsem nenalezl ani slovo pochopení pro tyto zraněné. Patrně se pokládá za samozřejmé právo lumpů napadat a zraňovat policisty. Bylo zničeno mnoho aut i obchodů, dokonce zapálena jedna továrna, která vyhořela. Opět ani slovo pochopení pro osud majitelů, ač to pro ně v mnoha případech znamenalo katastrofu. Asi i na to mají tito výtržníci právo.

Co se však velmi sledovalo, bylo, zda zásahy proti těmto násilníkům byly „přiměřené.“ Co je přiměřené, když takový dav vše rozbíjí, rabuje, zraňuje policisty a dokonce vraždí? Zřejmě jen domluva. Nejvíc pozornosti se věnuje samotným vandalům, a to s velkou mírou pochopení. „Sice to dělat neměli, ale je to pochopitelné,“ je celkové vyznění názorů.

Důvod jejich řádění je však prostý a zřejmý. Prostě se jim rozbíjet, ničit, rabovat, útočit na druhé chtělo. Nevidí v tom nic špatného, prostě se jim to líbí.

Pokud společnost v tomto falešném duchu pochopení pro zločince setrvá, pak je její konec blízký. Pokud opustí staré osvědčené zásady slušného chování a požadavek jejich nekompromisního dodržování, není jí pomoci. Ovládne ji lůza z ulice. Ve jménu neomezených lidských práv jedinců, ztratí všichni slušní lidé svou svobodu a právo na život v bezpečí.

Nepravá shovívavost k rušitelům veřejného pořádku se projevuje i u nás. Ekologičtí teroristé brání nezákonně kácení stromů na Šumavě. Když proti nim policie zasáhne, tak si stěžují „museli jsme ležet v blátě.“ Nemuseli. Nikdo je k nezákonnému jednání nenutil. Měli snad policisté v lese před zásahem zem upravit, aby se jim pohodlně leželo?

Je smutné, že media tyto jejich zcestné názory opakují a vytvářejí dojem oprávněnosti těchto stížností místo, aby je vyvracela. Jen podporují dojem, že každý, kdo porušuje zákon, má právo na zvláštní pochopení a ohledy.