Jdi na obsah Jdi na menu
 


Divize Hermann Göring

2. 3. 2013

Jiří Vacek

Pramen ČT2, 20:00 hod., 18.2.13

Pořad „Kariera Hermanna Goeringa“.

Druhý muž nacistické Říše měl po vzoru Hitlerových SS také vlastní divizi Wehrmachtu. Ve svém vraždění nevinných civilistů si s esesáky nezavdala.

V průběhu války v Itálii divize obsadila malé italské městečko. Jméno jsem z filmu nepostřehl. Tuším, že začínalo na č. V jeho okolí partyzáni zabili v boji 3 vojáky divize. Obyvatelé ze strachu před německou pomstou z městečka utekli. Němci je přesvědčili, ať se vrátí, „nikomu se nic nestane“. Když je obyvatele poslechli a vrátili, nastalo peklo. Němci městečko celé vypálili a muže od 14 let až po starce povraždili.

Kolik takových vesnic a měst od francouzského Orange po široké ruské pláně přes Volyň, slovenské  a moravské pohraničí je? Stovky nebo dokonce tisíce!

Jak je běžné, za tento zločin nebyl nikdo potrestán, městečko nedostalo za své vypálení jakékoliv odškodné. V nedávné době Haagský mezinárodní soudní tribunál také zamítl žádost obyvatel o odškodné.

Ten tribunál, před který by patřila podle přátel nacistů naše republika za odsun Němců...Kosovsko albánské zločince na rozdíl od Srbů, také neshledali vinnými. Němci o válce stále jen lžou: „Zločiny páchali jen SS“. Nikoliv. Zločiny páchali celé Wehrmacht, Hitlerjugend, ale i německé ženy, které lynčovaly sestřelené spojenecké letce nebo vracely uprchlíky z koncentráků a pochodů smrti esesákům, kteří je rovnou umlátili k smrti. Vinní jsou všichni.

Film se zcela „nenápadně“ zmiňuje, jak při náletu na Hamburg zahynulo 30000 lidí. Že Němci před tím takto teroristicky srovnali se zemí Varšavu, Rotterdam, Londýn, Coventry a mnoho dalších měst, se nedozvíme. Ani to, jak němečtí vzdušní rytíři postříleli na silnicích tisíce civilistů, které vyhnala válka z jejich domovů.

Film natočili sami Němci a z německých pamětníků, kteří v něm vypovídají, není slyšet lítost za spáchané zločiny, ale hrdost, jak dobře bojovali. Kromě jiného za vyvraždění beze zbytku celého českého národa. Přesto se nestydí tvrdit, že jsme jako oni.