Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hus a dnešek

29. 8. 2010

Jiří Vacek

jan-hus.jpgNepřátelé všeho českého a bigotní katolíci svorně tvrdí, že Hus nemá dnešku co říci, a že je nejvyšší čas „přestat s naším husitstvím“. Viz Lidové noviny. Jaká je skutečnost?

Hus byl ve své době jeden z mála skutečně pokrokových a svobodných lidí a tvrdil, že každý má právo na svůj názor. Hájil svobodu přesvědčení a odmítal povinnost slepě věřit autoritám jak církevním tak světským.

To je podle jeho kritiků neaktuální. To tvrdí lidé, kteří prožili 40 let komunismu, kdy vlastní názor byl již sám o sobě zločinem a kdy až do roku 1918 katolická církev u nás silně omezovala náboženskou svobodu.

Proč Hus vadí bigotním katolíkům, je zřejmé. Neuznával neomylnost papeže a církevních autorit a žádal, aby byl přesvědčen. Něco takového praví katolíci neodpouštějí.

Jeho kritika církevních neřádů a požadavek nápravy církve, je v dnešní době velkého rozšíření pedofilie v církvi za mlčení a nečinnosti církevních špiček včetně papeže, je rovněž vysoce aktuální.

Jan Hus byl také dobrý Čech. To, že na české universitě rozhodovali Němci ve svůj prospěch a proti českým zájmům a tuto nespravedlnost pomohl odstranit, je opět trnem v oku věčných obránců německých zájmů proti vlastnímu národu.

A husitství? Nebylo ničím jiným než bojem za právo mít vlastní názor a řídit se jím i proti tehdejšímu zbytku světa.

Titíž lidé, kteří nás odsuzují, že jsme se v roce 1938 podrobili mnichovskému diktátu, díky čemuž jsme odvrátili katastrofu, jaká se udála v Polsku, najednou odsuzují husity, že se nepodrobili a bojovali. Prostě používají zdůvodnění, jaké se právě hodí, jen aby co nejvíc očernili vlastní národ.

Vrcholem ohlupování národa pak jsou lži o tom, že nám Habsburkové nikdy nic zlého neudělali.

Jen tím, že nás zatáhli proti našemu zájmu do 1. světové války, po boku Němců, způsobili, že padlo za jejich německé a nikoliv české zájmy několik set tisíc českých vojáků a země byla válkou hospodářsky zcela vyplundrována. Trvalo více než 10 let, než se z tohoto „habsburského dobrodiní“ vzpamatovala.

Je nejvyšší čas, abychom pochopili, co jsou zač lidé, kteří nás takto denně obelhávají. Čí prospěch hájí, je zřejmé. Jsou za to placeni německým kapitálem.