Jdi na obsah Jdi na menu
 


K provádění jógy ať jogín volí zem dobrého krále

11. 4. 2010

Jiří Vacek

Tuto radu nám dává starobylé pojednání o józe „Hatha jóga pradipika“.

Kdo je dobrý král a proč máme jógu provádět v jeho zemi? Dobrý král z hlediska praxe jógy – a o to autorovi tvrzení jde, je takový vladař, který jogíny nepronásleduje, ale má je v úctě. Nejen jim nebrání v provádění jógy, ale vytváří pro ni dobré podmínky.

Jak je to důležité, pochopíme, když se podíváme do nedávné minulosti. Němci a komunisté jogíny pronásledovali. Dokonce je věznili. Karel Weinfurter na následky věznění zemřel. Komunisté zavírali za pouhé šíření duchovní literatury. Byly zakázány veškeré společné meditace nejen veřejné, ale i v bytech. Právě za ně jsem byl StB vyslýchán i souzen místním lidovým soudem a odsouzen, byť i jen k pokutě. Následky v zaměstnání byly horší. Stal jsem se ideologickým nepřítelem, kterému soudruzi dali pocítit svou moc. Když jsem se v rámci pražského jara zapojil a hlásil se o svá práva, tak mě z práce vyhodili a 3 měsíce jsem marně hledal zaměstnání.

Dnes nám nevládne král, ale vláda, vytvořená stranou, která vyhraje volby. Nevolíme zem dobrého krále, ale dobrou vládu naší země. Jaká to vláda z hlediska jógy je? Taková, která je zárukou, že nám v praxi jógy nebude bránit, ale zaručí podmínky pro její nerušené provádění. Pro nás to je vláda liberální strany, která nejen nehlásá nepřátelství všemu duchovnímu, ale ani nějaké totalitní náboženství.

Jak naše strany hlediska dobré vlády splňují? Komunisté a nacisté nás vždy pronásledovali. Volit komunisty nebo nacisty znamená volit vládu našich pronásledovatelů se všemi důsledky.

Katolíci ústy neomylného papeže, kterého jsou povinni poslouchat, hlásají: „Jóga je blud a škodí duši.“ Od strany, která je silně katolická a nikoliv křesťanská (katolicismus není totéž co křesťanství), nemůžeme očekávat podporu jógy. Nanejvýš zákaz rozvodů, antikoncepce a podobné středověké vymoženosti včetně nerušeného řádění pedofilních kněží. To není planý strašák, ale skutečnost všude, kde katolíci vládnou, jako například v Irsku.

Sociální demokraté usilují o získání moci doslova za každou cenu. V dnešních dnech se spojili ve sněmovně s komunisty, a tak ji zcela ovládli.

Snad je zřejmé z těchto faktů, koho zbývá volit z našeho, jógického hlediska. Liberální, svobodu milující strany. Rozhodně nejsou ideální, ale nechávají nás nejen žít, ale vytvářejí prostředí, ve kterém se můžeme svobodně rozvíjet.

Nejít k volbám, nevolit, nejen není řešení, ale naopak odevzdání hlasu těm, kteří jsou nepřátelští veškerému duchovnímu úsilí. Komunisté mají tolik hlasů nikoliv proto, že mají tolik příznivců, ale protože k volbám chodí všichni v rámci stranické disciplíny. Volby vyhrávají ti, co chodí k volbám, i když nemají nutně většinu. Platí odevzdané a nikoliv neodevzdané hlasy. Nevolit, znamená vzdát se volby svého osudu a přenechat vládu nad ním komunistům a dalším nepřátelům svobody. Taková je pravda.

Kdo nebude ve svém bydlišti v době voleb, může volit pomocí volebního průkazu, který získá na příslušném úřadě. Pak může volit kdekoliv v republice.