Jdi na obsah Jdi na menu
 


Každý chce svou vládu

19. 4. 2011

Jiří Vacek

Každý muslim si přeje, aby celý svět byl islámský a na celém světě vládlo islámské právo šaria.

Každý katolík si přeje, aby celý svět byl katolický a vládlo katolické právo. Papež si dokonce přeje, aby svět měl jen jednu vládu, ve které by zřejmě on jako neomylný měl hlavní slovo. Jogínové jako bludaři by v ní zřejmě nebyli.

Každý komunista si přeje, aby v celém světě proběhla komunistická revoluce a vláda by byla diktaturou proletariátu.

Další, jim podobní, by se určitě našli v hojném počtu. Například rasisté a nacisté. Nikdo z nich nepociťuje nutnost být na prvém místě slušným občanem světa, který by byl ohleduplný k druhým.

Chudák svět. Každý by mu rád vládl a to výhradně po svém. Dokud tento skutečný blud alespoň většina lidí na světě neprohlédne, nemá svět na nic lepšího naději.

Svět může být lepší a jen tehdy lepší, když se každý jeho obyvatel zaměří na prvém místě na sebe a na své zlepšení a umožní žít každému podle jeho představ. Samozřejmě, že nebude svá přesvědčení prosazovat na úkor svobody a práv druhých.

Představa „jen moje názory jsou jedině správné a druzí jsou povinni je přijmout,“ ať již po dobrém či po zlém, je základní zlo, které neustále činí ze světa jen zem plnou utrpení.

Dějiny světa minulé i současné to dokazují nepřetržitě a naprosto přesvědčivě. Ti, kteří toto poučení opravdu přijímají, jsou stále jen malá menšina, což je velká škoda pro celý svět.

Sobectví a zlu v myslích většiny nezabrání v jejich působení ani nejlepší zákony a vlády prostě proto, že budou uplatňovány zlými a sobeckými lidmi.