Jdi na obsah Jdi na menu
 


Knížecí povýšenost

19. 3. 2015

Jiří Vacek

Když rakouské kníže usilovalo o zvolení českým prezidentem, bylo samá bodrost. Dokonce zvalo voliče: „S Karlem na pivo“. Naštěstí kandidát na českého prezidenta včas prozradil, co si myslí o Benešových dekretech. Ty jsou zákonitou odpovědí na německé zločiny spáchané na Češích v průběhu války a národ jej odmítl. Volit někoho, kdo hájí protičeské zájmy, za českého prezidenta?

Je po volbě a nyní se ukazuje, jaká ta bodrost a lidovost knížete byla. Dočteme se o tom v článku Lidových novin „S Karlem na farmářský trh“ z 13. 3. 2015. Autor I. Léko.

Na vltavské náplavce se konají farmářské trhy. Fronta na čerstvé a dobré pečivo je velmi dlouhá a postupuje pomalu. Všichni trpělivě čekají včetně osmdesátileté paní.

Jen jedna osoba nečeká: Karel Schwarzenberg. Všechny předběhne, aniž by se zeptal na dovolení, jde přímo k prodavači, který jej hned obslouží.

Není jasnější způsob, jak sdělit zástupu čekajících obyčejných lidí, co si o nich myslíme: přehlédnout je, jako by ani neexistovali. Přesně tak se Rakušáci chovali k Čechům po několik staletí a jak je vidět, svůj přezíravý postoj dodnes nezměnili. Jen když jde něco od Čechů získat, tak se s nimi jednou zajde na pivo a prohodí se líbivé heslo: „Slušně, poctivě, spravedlivě“.

„Skutek však utek“ a přece platí: „Podle skutků poznáte je“.