Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koho volit?

10. 10. 2013

Jiří Vacek

Hlavně od voleb neočekávejme, že něco podstatného vyřeší. To, co má být, je do značné míry dáno naší osobní i národní karmou. Jediné opravdové zlepšení je možné očekávat, když se zlepší každý z nás.

Přesto je důležité, koho zvolíme. Probereme proto naše možnosti.

Komunisté

Vládli nám 40 let. Nastolili nedemokratický zločinný režim a zemi dovedli k hospodářskému úpadku. Dnes tvrdí, že jsou jiní. Přesně totéž tvrdili před volbami v roce 1946: budeme podporovat malé živnostníky a zemědělce, kolchozy nebudou atd. Jen se zmocnili vlády, zemědělcům vzali půdu, živnostníkům dílny a obchody a kolchozy byly.

Sociální demokraté

Aby získali voliče, tak vedou stát k neustálému zadlužování, které nutně jednou skončí bankrotem jako v Řecku. Splácení státního dluhu je nezajímá, ale žít na dluh se do nekonečna nedá. Zavedením registračních pokladen připraví mnoho drobných řemeslníků a zemědělců o práci. V jejich řadách je mnoho bývalých komunistů a vládnout budou moci pouze s komunisty. Právě  spolupráce těchto dvou stran umožnila komunistický puč v roce 1948.

Komunisté a socialisté vládnou prosazováním myšlenky, že blahobyt pro všechny lze docílit tím, že se vezme majetek těm bohatším. Všude to vedlo jen k tomu, že nakonec byli všichni chudí a země zaostalá.

Lidovci

Jsou stranou katolické církve a shodně s papežem věří, že jóga je blud a škodí duši a kondomy se nesmí používat. Jejich zájmem je nastolit katolické právo jako státní: zakázat rozvody, umělé přerušení těhotenství atd. Přátelí se s katolickými sudeťáky. Ti jsou jim bližší než Češi, kteří nejsou katolíci.

TOP 09

Jsou stranou umírněných katolíků. Jejich předseda Schwarzenberg je typický Rakušák: rozbití Rakouska byl omyl, v Rakousku jste se měli dobře, legionáři jsou zrádci, odsun Němců byl zločin. Podporují katolickou církev. Restituce jejího majetku jsou hlavně jejich dílem. Přátelí se také se sudeťáky.

ODS

Strana, která se nedokáže zbavit korupčníků a proto téměř zahubila sama sebe. Přesto zavedla mnoho dobrých zákonů a je zárukou, že nám nepovládnou katolíci ani sudeťáci ani komunisté. Demokracii zachová včetně pro nás tak důležité náboženské svobody.

Svou hloupostí a nedbalostí si tato strana znepřátelila stejně neprozíravé novináře. Ti svou jednostrannou kritikou proti ní obrátili veřejné mínění, když nedokázali ocenit to dobré, co ODS vykonala. Novináři musí psát o skandálech, aby je někdo vůbec četl. Dobré věci totiž čtenáře nezajímají.

Příště jejich nepřítelem bude vláda socialistická, to ale bude již pozdě. Tím novináři připravili půdu pro příští volební vítězství levice.

Zemanovci a další malé strany

Sázka na ně je riskantní: viz Věci veřejné. Minulé vládě a koalici znemožňovaly svými neustálými požadavky, aby řádně vládla, a tak ji silně poškodily v očích voličů.

Prezident Zeman je sympatický tím, že jako jediný politik se odvážně postavil proti útokům sudeťáků a jejich přátel na náš stát.

Zelení

Co dovedou, jsme viděli: nekonečné spory, zda Šumavu necháme v zájmu neporušenosti přírody sežrat kůrovcem nebo nikoliv. Nekonečné oddalování potřebné výstavby dálnic a obchvatů měst pro záchranu vzácného mloka, které nutí desetitisíce lidí dýchat smog a poslouchat rachot kamionů. Věšení fanglí na předsednictvo vlády a vysoké komíny. A hlavně: fotovoltaika, která všem zdražila nesmyslně elektřinu a pro kterou náš export je méně konkurenceschopný.

Navíc: jaký smysl má zřizovat chráněné přírodní území, kam nikdo nesmí ani vkročit? Příroda má smysl, když v ní můžeme žít, a nikoliv jako muzeum, kam nikdo nesmí.

 

To je vše podstatné, co lze k volbám říci.

Takže jako vždy platí: vybírat nejmenší zlo, pamatovat si, jak se strany – zejména komunisté – chovaly v minulosti a podle toho se rozhodovat.

Pokud nepůjdou k volbám demokraté, posílí nebo dokonce zvítězí komunisté, protože lidé jsou nepoučitelní. Čím budou socialisté a komunisté silnější, tím víc nás zadluží a svobodné soukromé podnikání, které jediné je zdrojem blahobytu státu, znesnadní byrokratickými předpisy.

Až půjdou od vlády, budeme ještě zadluženější a zaostalejší.

Pro prostého občana je k vzteku, že mnozí politici z ODS se na náš úkor obohacují. Dělají to i ti z řad socialistů a komunistů a nejen u nás, ale na celém světě. Známý je tím například bývalý socialistický předseda vlády S. Gross i dnešní poslanec za ně pan Rath.

To změna vlády nezmění. Co podstatné změní vítězství levice je, že začneme ještě víc žít na dluh, což nakonec zákonitě skončí krachem a ožebračením všech.

Vězme však, že oproti celému státnímu rozpočtu v případě korupce nejde o rozhodující částky, které v denním životě téměř nepocítíme.

Pokud však socialisté zadluží stát tak jako Řecko, tak katastrofa postihne každého z nás. Navíc hospodářství řízené socialisty spolu s komunisty vždy nutně zaostává za ostatním světem. Rozdíly USA – SSSR – Čína jsou naprosto zřejmé.

Tato fakta jsou neradostná, ale pravdivá. Volíme-li levici, chceme státní bankrot, zaostalé hospodářství a také korupčníky – ti existují vždy, ať vládne kdokoliv. Můžeme mít také korupčníky, ale zdravé státní finance a průmysl, pokud zvolíme pravici.

Vláda pravicové koalice nebyla tak hrozná, jak ji líčí svými pocity důležitosti posedlí novináři. Jen tím přispívají k vystřídání této vlády s daleko horší.

Jaký paradox: k neoblibě pravice nejvíc svou nepřátelskou a nevyváženou kritikou, která není ochotna psát i o dobrých výsledcích bývalé vlády pravice, nejvíc přispěl právě pravicový tisk.

Neustálé tvrzení, že za vše zlé může jen vláda a že její změnou se vše rázem obrátí v dobré, je zcela nesmyslné. Za to, jak si jako stát žijeme, může v určité míře každý občan. Také tím, jaké své zástupce volí. Když nechodíme k volbám a vítězí komunisté, tak vláda sama, je-li demokratická, nic nezmůže. Socialistický a komunistický parlament jí nedovolí vládnout, jak by chtěla.