Jdi na obsah Jdi na menu
 


Masový vrah a lupič vzorem pro Evropu

10. 1. 2014

Jiří Vacek

Lidové noviny 7.1.2014, Kateřina Šafaříková: „Němci oslaví otce Evropy“.

Článek oslavuje franckého panovníka Karla Velikého a navrhuje jej za vzor pro Evropu. Co o něm víme je, že byl masovým vrahem. Za jeden den nechal 3000 Sasů useknout hlavu, protože odmítli nechat se pokřtít. Dal jim šlechetně na vybranou: buď se nechat pokřtít nebo useknout hlavu. Zřejmě za tyto zásluhy jej katolická církev považuje za světce. O takové maličkosti se článek, jako je masové vraždění prováděné tímto panovníkem ani nezmiňuje. Zřejmě je nepovažuje za nic zlého.

Jako panovník se choval obdobně jako Hitler a jemu podobní. Svou moc považoval za právo a také ji mečem šířil. Poražení a poddaní jej za to museli živit, platit, pokud jim nechal život.

V článku autorka zvažuje i jiné vzory pro Evropu. Například Napoleona, který neváhal pro svou slávu válčit až v Rusku i v Egyptě.

Ač nebyl tak krutý jako Hitler a o něco chytřejší, přece byl obyčejný zločinec, který sdílel tehdy a dokonce i dodnes přesvědčení, že na útočné válce není nic špatného.

Takoví lidé jako Karel Veliký, Napoleon a další jako třeba Německý a Rakouský císař, kteří rozpoutali 1. světovou válku, jsou zločinci a neštěstím Evropy.

To, že „křesťanská“ Evropa takové lidi obdivuje a nevidí na milionech mrtvých a bídě, kterou jejich počínání vyvolává, nic zlého, jen dokazuje, že vůbec nejsou křesťany.

Chceme-li vzory, proč ne Karla IV. nebo krále Jiřího z Poděbrad, který již tehdy usiloval o zřízení jakési Evropské Unie, která by zabraňovala válkám. A proč ne Jana Amose Komenského, učitele národů? Nebo mistra Jana Husa, jednoho z prvých hlasatelů lidského práva na vlastní názor a přesvědčení?

Zřejmě tito lidé pro autory článků, jaký vyšel v Lidových novinách, vzory nejsou. Masoví vrazi ano.