Jdi na obsah Jdi na menu
 


Máte psychické potíže? Zkuste psychedelika, radí vědci

1. 9. 2013

tyden.cz

Stresující život v materialisticky zaměřené západní společnosti působí řadě lidí psychické problémy. Moderní věda jim přitom v mnoha případech není schopná pomoci. Alternativou mohou být například psychedelické látky. Podle norských vědců mají na lidskou psychiku příznivý vliv.

Studie provedená vědci z Norské univerzity vědy a technologie (NTNU) ukazuje, že psychedelické látky jako LSD, meskalin či psilocybin neškodí lidskému zdraví, jak je často uváděno, ale naopak.

Tým výzkumníků analyzoval vzorek 130 tisíc lidí, z nichž 22 tisíc mělo s psychedeliky zkušenost. Použili data výzkumu týkajícího se užívání drog, který se uskutečnil v roce 2001 až 2004 ve Spojených státech. Respondenti tehdy měli popsat svůj psychický stav a uvést zda trpí úzkostí, změnami nálad či psychózou.

Podle klinického psychologa Pål-Ørjana Johansena přitom výsledky ukázaly, že "celoživotní užívání LSD, psilocybinu či meskalinu, nebo užití LSD za poslední rok, nebylo spojeno s vyšší mírou psychických problémů či podstoupením léčby."

Výzkumníci naopak došli k tomu, že dlouhodobé užívání těchto látek bylo spojeno s "nižší mírou vážného psychického utrpení". Ukázalo se také, že s nimi mají větší zkušenost lidé s vyšším vzděláním. Své závěry vědci publikovali v odborném on-line časopise PLOS ONE.

Studie sice přiznává, že i zmiňované látky mohou být pro jednotlivé osoby škodlivé, tvrdí ale, že tak tomu může být u všeho. Obecně podle Johansena a jeho kolegů psychedelika představují minimální riziko jednotlivcům i celé společnosti.

Psychedelické látky nejrůznějšího druhu jsou lidmi užívány tisíce let. Hlavní přírodní zdroje jsou psilocybinové houby, ayahuasca či peyotl. Při požití většího množství umožňují, zjednodušeně řečeno, hlubší přístup do nevědomí a dosažení transcendentální zkušenosti. Důsledkem je zpravidla získání větší empatie, vyrovnanosti a moudrosti.

V drtivé většině psychedelika na rozdíl od některých tolerovaných drog (alkohol, tabák, káva...) nezpůsobují závislost. Přesto jsou západní společností démonizovány a ponechávány na seznamu zakázaných látek.



Celý článek zde: http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/mate-psychicke-problemy-zkuste-psychedelika-radi-norove_280110.html