Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nezapomeňme!

4. 11. 2009

Jiří Vacek

Ještě vzpomínka na Český Malín

Vážení krajané a přátelé,

I letos jsme uctili památku vypálení Českého Malína na Volyni. Vzpomínali jsme 66. výročí vypálení této krásné vesničky, kde 13. července 1943 ráno v 7 hodin hordy německých žoldáků obklíčily tuto vesničku. Vypálili ji celou, zbylo jenom holé spáleniště a pláč těch, kteří se nějakým způsobem zachránili. Upálili zaživa babičky, maminky, dědečky, tatínky a to nejhorší – nevinné dětičky. Hodně mužů postříleli, když chtěli z toho pekla utéct. Celkem zahynulo 374 lidí během chvilky jednoho dne… Ptám se tedy, byli tito Němci také lidi? A proč není v médiích alespoň malá vzpomínka jako na Lidice? Vždyť Český Malín na Volyni byl též Lidicemi….

Potud článek A. Bílkové, Zpravodaj Čechů z Volyně, 7/2009.

Kdo byli zločinci, kteří se dopustili tohoto činu a mnoha jim podobných? Běžní Němci a nikoliv, jak jsme mateni, nějací nacisté. Otcové rodin, synové německých matek. Ty dobře věděli, čeho se jejich děti a manželé dopouštějí a přáli jim vítězství a povzbuzovaly je v jejich zločinech. Do ubohých obětí mají daleko. Na konci války mělo být „konečné řešení českého prostoru“. Rozuměj vyvraždění našeho celého národa. Můžeme si myslet, že by Němci hromadně odmítli se na ní podílet?

Prý dnešní Němci jsou jiní. Opravdu? A proč do dnešního dne jsou podle platných německých i rakouských zákonů ti, kteří se Hitlerovi skutečně vzepřeli a dezertovali z armády nebo dokonce bojovali proti Hitlerovi stále právně, zločinci se všemi důsledky. Proč nebyl například zrušen zákon amnestující zločiny včetně vražd, kterých se dopustili sudečtí Němci na Češích v pohraničí ještě před Mnichovem 1938? Proč stále německá veřejnost pohlíží na vojáky, kteří věrně sloužili Hitlerovi až do samého konce války, jako na obránce vlasti – rozuměj té Hitlerovy?

Těch proč je mnoho. Proč se nepíše o Malíně, ale výhradně o pochodu brněnských Němců do své vlasti, kam tolik chtěli? Proč se o české odvetě na konci války po šesti letech německého vraždění, která byla minimální, do nekonečna mluví a mlčí se o zločinech Němců?

Je to tím, že náš tisk je v jejich rukách? Kdo má zájem líčit nás jako stejné zločince, jako byli Němci? Přemýšlejme dobře a hlavně nezapomínejme: Malín, Lidice, Ležáky a další zlikvidované vesnice, asi 300.000 povražděných Čechů, statisíce na nucených pracech, ožebračený národ…