Jdi na obsah Jdi na menu
 


Neznámí hrdinové

9. 3. 2010

Jiří Vacek

ČT2, 25. ledna večer

Pořad jsem neviděl celý, proto se omlouvám za možné drobné nepřesnosti.

Pan Josef Slanina byl opravdový demokrat. V roce 1948 odmítl podepsat věrnost Gottwaldovi. Rázem jej jako učitele vyhodili ze školy, z mysliveckého spolku i ze Sokola.

Pak se o něj začali zajímat provokatéři z StB a přiměli jej rozmnožovat protikomunistické letáky. Patřil ke skupině, ve které byl i legionář, účastník Pražského povstání generál Kutlvašr. Celá skupina byla založena a ovládána estébáky.

Pak byl zatčen. Nejprve na úvod dostal facku jak hrom. Pak šel do „Stalinova kolečka“. Jeden vyšetřovatel si jej s ranami podával dokola druhému, až skončil zbitý na zemi.

Když neřekl, co chtěli, zuli mu boty, posadili na židli a nohy musel dát na druhou. Pak jej současně čtyři bili po hlavě, škrtili, mlátili pravítkem přes kolena a bili do chodidel. Když vykřikl: „Počkejte přece“, aby si oddychl, mysleli, že promluví. Když nepromluvil, dostal takovou ránu, že spadl ze židle a omdlel.

Když se probíral, slyšel obrovský laskavý hlas: „Tak jim přece řekni, co chtějí, vždyť tě jinak utlučou k smrti“. Opět nepromluvil. Nakonec jej nechali být se slovy: „Přece si kvůli tomu darebákovi nebudeme kazit Silvestra“.

Nakonec dostal 15 let vězení, část strávil v okovech. Asi dva členové skupiny komunisté oběsili, generál Kutlvašr dostal asi 20 let. Celý proces byl provokací 5. oddělení Ústředního výboru KSČ.

Pan učitel vše přežil a svůj příběh vyprávěl přímo do kamery.

V těch letech komunisté plánovitě zakládali takové nepravé odbojové skupiny, aby jejich pomocí likvidovali „nepřátelské živly“, přesně podle vzoru sovětské KGB.

Fráňa Drtikol byl skutečně ve vybrané společnosti. Podle něho toto bylo jen trochu nečistoty na šatech komunistů, která se snadno vypere. Skutečně vtělená ušlechtilost. Jaké vznešené vzory tomášovci mají! Přesně tento zločinný režim F. Drtikol pomáhal nastolit, jak se sám chlubí ve svém životopise, který sepsal vlastní rukou. Není divu, že tuto část životopisu vydavatelé jeho díla nepublikují. Proč asi?