Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nová česká vláda jde na ruku sudetským Němcům

6. 4. 2014

prvnizpravy.cz

Poslední dobou přibývá opět snah tzv. sudetoněmeckého landsmančaftu o přepsání dějin. Nyní se mu už podařilo proniknout přímo do české vlády. Podobná situace byla naposledy za války, kdy byl členem protektorátní vlády sudetský válečný zločinec K.H. Frank.
Váleční veteráni ČSBS nyní přišli s tím, že bývalý kněz a ministr kultury ve vládě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) za katolickou KDU-ČSL Daniel Herman stanul v čele organizace Sdružení Ackermann-Gemeinde (SAG). To je součástí nechvalně proslulého tzv. Sudetoněmeckého landsmančaftu, který shromažďuje také bývalé válečné zločince, příslušníky vojsk SS a pro svou vlastizradu a kolaboraci s nacismem odsunuté tzv. sudetské Němce.

 Veteráni přitom nejsou sami, komu Hermanova dlouholetá angažovanost po boku tzv. sudetských Němců vadí. Rozpaky neskrývají ani profesionální historici.

 „Očekával bych, že s ohledem na své postavení a informace si lépe rozmyslí, do čeho vstoupí,“ říká opatrně ústecký historik Václav Houfek. Je to pochopitelné, kritika na adresu českého státu tento stát tvrdě trestá, demokracie nedemokracie. Podle Houfka se sice jedná v případě SAG o tu část tzv. Sudetoněmeckého landsmančaftu, kterou přímo neřídí bývalí váleční zločinci z SS, jako např. tzv. Witikobund, ale podle Houfka je toto zapojení ministra české vlády a dokonce bývalého ředitele českého Ústavu pro studium totalitních režimů do organizace cizího státu, která navíc k tomuto státu zastává nepřátelský postoj, značně neobvyklé.

 Na Hermanovo zvolení do čele sudetoněmeckého SAG a také na fakt, že se emisaři tzv. sudetských Němců sešli v utajení se špičkami české vlády a KDU-ČSL dokonce přímo na půdě českého parlamentu, ovšem tvrdě zareagovali váleční veteráni z Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS).

Skandální požadavek na zrušení Benešových dekretů

Sudeťáci mají stále větší vliv na českou vládu
 Vodička v dopise premiéra, který má naše redakce Prvnizpravy.cz  k dispozici, rovněž Sobotku upozornil na další nebezpečí prorůstání tzv. Sudetoněmecklého landsmančaftu do českých vládních struktur.

 „Člen vaší vlády, ministr kultury Daniel Herman, byl dlouhodobě členem vedení SAG a  23. 2. 2014 byl zvolen předsedou SAG, zatímco jeho dosavadní předseda,  Talíř, se od uvedeného data stal  místopředsedou. Podle našich informací je na ministerstvu kultury též pan Talíř, a to ve funkci hlavního poradce. Tato skutečnost je podle našeho názoru velmi znepokojivá až pobuřující. Proti účasti členů sudetoněmeckého landsmanšaftu ve vládě ČR a v jejím aparátu  protestujeme,“ napsal premiéru Sobotkovi šéf ČSBS Jaroslav Vodička.

 Varoval ho také před styky dalších katolických činitelů vládní KDU- ČSL s předáky tzv. sudetoněmeckého landsmančaftu. „O mnohých kontaktech předáků KDU-ČSL, zejména  Pavla Svobody, s organizacemi a funkcionáři sudetoněmeckého landsmanšaftu i s bavorskou CSU, jejíž předseda je patronem sudetských Němců, víme již dlouhou dobu a vnímáme je silně kriticky,“ stěžuje si premiérovi Vodička. „K těmto stykům lze nyní také počítat například cestu Pavla Bělobrádka, předsedy KDU-ČSL, s šéfem pražské sudetoněmecké kanceláře Peterem Bartonem do Drážďan na setkání s předáky CDU. Považovali jsme to, ovšem až na ten doprovod, za normální styky mezi spřátelenými evropskými stranami. Pokud jde o pražskou tzv. sudetoněmeckou kancelář,  dodáváme, že jsme již před delší dobou, spolu s řadou dalších českých organizací, některé činily tak opakovaně, žádali příslušné české orgány o přešetření legálnosti jeho působení. Podle našeho názoru jde stále o nedořešený a otevřený problém,“ upozornil premiéra Sobotku (pod kterého spadá mj. Bezpečnostní informační služba) z pohledu České republiky na vlastizrádné jednání této organizace sídlící na lukrativním místě hned vedle českého Parlamentu šéf ČSBS Vodička. Ten má být podle dobře informovaného zdroje redakce v květnu povýšen prezidentem Zemanem na generála.

Volfová zuří: Proč lidovci jednají se sudeťáky?!

Proč se česká vláda schází se sudetskými Němci tajně?
 „Máme tomu rozumět tak, že je součástí oficiální politiky vaší vlády, když se někteří její členové zúčastňují podobných setkání, když člen sudetoněmeckého landsmanšaftu je ministrem vaší vlády a další v aparátu ministerstva? Pokud ano, proč o tom veřejnost nebyla  informována?“ ptá se Sobotky jménem českých válečných veteránů Vodička. Varoval také Sobotku, že pokud by jeho vláda v takovémto duchu pokračovala i nadále, odrazí se to nepochybně v dalších volbách. „Takové a podobné aktivity přijala naše veřejnost s velkým znepokojením a je velmi pravděpodobné, že by to vyjádřila i svým hlasováním v nadcházejících volbách. Ani zahraniční politiku nelze dělat za zavřenými dveřmi ministerských či jiných kabinetů, zvláště když má jít o politiku sociálně demokratickou! " apeluje na oranžového premiéra Vodička.

Z práce pražské kanceláře
Vedoucí sudetoněmecké kanceláře v České republice Peter Barton zorganizoval s dr. Pavlem Bělobrádkem, předsedou českých křesťanských demokratů (KDU-ČSL), cestu do Drážďan. V hlavním městě svobodného státu Sasko hosté z Prahy navštívili nejdříve viceprezidentku zemského sněmu Andreu Dombois, která sudetoněmeckou kancelář již vícekrát navštívila. V rozhovoru s Bělobrádkem a Bartonem politička CDU prokázala opět své hluboké znalosti o Sudetech. Společně odsouhlasili společné projekty.
Poté navštívila pražská delegace poslance CDU Heinze Lehmannna – jeho rodiče jsou sudetští Němci, a Franka Uweho Hirche, politického mluvčího pro vyhnání frakce CDU. Šéf saského státního kancléřství, ministr dr. Johannes Beermann přijal Bělobrádka a Bartona v sídle svého úřadu a mluvil s nimi o aktuální politické situaci v ČR, včetně sudetoněmecké agendy. K rozhovoru přišli také vedoucí »styčné kanceláře« svobodného státu Sasko v Praze Stefanie Rehm a spolkový poslanec CDU Klaus Brähmig. Plodná spolupráce mezi pražskou kanceláří a jejími přáteli v české politice se zde ukázala v nové dimenzi.
Zdroj: Südetendeutsche Zeitung 31. května 2013

 Nakousl tak další skandál Sobotkova kabinetu, kdy se média až po dvou týdnech a jen náhodou dozvěděla o utajené schůzce místopředsedy vlády a šéfa KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, ministra Hermana a a dalších osob s představiteli sudetoněmeckého landsmanšaftu. „Mezi těmito pozvanými byl mluvčí pro otázky utečenců a vyhnanců na zemské úrovni a bývalý zemský ministr vnitra Herbert Rech z CDU v doprovodu zástupců německých krajanů s kořeny v českých zemích Bruna Klemsche, Klause Hoffmanna a Petera Bartona. Zarážející je, že se schůzka konala na půdě Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR! Zastáváme stanovisko, že zástupci sudetoněmeckého landsmanšaftu,  vzhledem k jejich dlouhodobým protičeským postojům, nemají na této půdě co dělat,“ uzavírá svůj apel na premiéra zástupce válečných veteránů a vězňů z německých a rakouských koncentračních táborů Vodička.

 Redakce Prvnizpravy.cz požádala s dostatečným předstihem před vydáním této reportáže o vyjádření k dopisu šéfa válečných veteránů Sobotkův tiskový odbor. Tiskový mluvčí premiéra Martin Ayrer slíbil Sobotkovu reakci poslat, do redakce však nic nedorazilo.

Ministryně Válková považuje Čechy za voly, říká Macek

Sudeťáci trpěli více, jak Češi pod Heydrichem míní česká ministryně a poloviční Němka
 Jiným otřesným případem zlehčování utrpení českých obětí německé genocidy je čerstvý výrok ministryně spravedlnosti české vlády a poloviční sudetské Němky Heleny Válkové, která má trvalé bydliště v Bavorsku, o tom, že tzv. sudetští Němci  trpěli při odsunu mnohem více jak Češi za německé okupace, včetně heydrichiády.

 Zdá se tedy, že jsme svědky další ofenzívy tzv. sudetoněmeckého landsmančaftu v rámci jeho snahy o přepsání dějin a změny viníků největšího masakru v dějinách lidstva v její oběť. V tomto světle ovšem vyjádření českého premiéra o tom, že si jeho vláda nesmírně váží obětí československých vlastenců, vypadají bez reálných kroků značně nedůvěryhodně.

 „Setkáváme se i s případy zasahování do vnitřních záležitostí České republiky. Velice litujeme, že příslušné ústavní orgány státu proti tomu nečiní potřebné kroky. Existují přece i diplomatické prostředky, jak tento již dlouhodobý problém řešit a vyřešit,“ dodal v reakci na snahu tzv. sudetoněmeckého landsmančaftu předseda ČSBS Vodička.

 K tomu však podle politologů, historiků a expertů musí najít čeští politici odvahu. „Toto vidím velmi skepticky, když sudetští Němci třeba diktují českému ministru obrany Vondrovi z ODS, které vlastenecké důstojniíky má vyhodit z armády-  a on jim jde na ruku,“ popsal bezpečnostní expert Petr Úpický situaci, kdy kontroverzní aktivista Jan Šinágl, obžalovaný mimochodem za popírání německé genocidy na Češích během heydrichiády v roce 1942, pohrozil Vondrovi tlakem na jeho odvolání, pokud nevyhodí několik důstojníků Armády České republiky. Vondra, který je spolu se svým přítelem Karlem Schwarzenbergem (TOP09) známým dlouholetým zastáncem nároků tzv. Sudetoněmeckého landsmančaftu (mimo jiné také na vrácení jejich kvůli spolupráci s Hitlerem po válce zkonfiskovaného majetku) poté Šináglovi obratem vyhověl.
 
(petrblahus,foto:arch.)
 
celý článek zde