Jdi na obsah Jdi na menu
 


O kandidátech na prezidenta

18. 9. 2012

Jiří Vacek

Z těch, co se přihlásili do volby, si nemohu vybrat. Předem vylučuji všechny bývalé členy komunistické strany, pokud se nepostavili přímo proti jejímu tehdejšímu vedení.

Výmluvy typu: „Vstoupil jsem do strany proto, abych se mohl odborně vyvíjet“, neberu. Slušný člověk z tohoto důvodu do zločinecké organizace nevstupuje. Vstupují do ní bezcharakterní lidé, kteří se chtějí mít dobře a hodně peněz a je jim jedno, jak toho dosáhnou. Být komunistou k tomu všemu byl klíč. A těch výhod, které členství ve straně přinášelo, bylo opravdu hodně: být vedoucím, dobrý byt, devizový příslib atd.

Opravdu nevím, proč by nestraníci jako já měli tyto lidi volit. Strana v nich měla velkou oporu. Pro svůj prospěch byli schopni všeho.

Sympatickým kanditátem je pro mne senátor pan Sobotka z ODS. Není komunista. Když slyším, že jako prezident se chce hlavně zasadit o to, aby se ženská jména nepřechylovala, tedy ne Jana Nováková, ale Jana Novák, opravdu jsem v rozpacích. Nebo je to jen zlomyslná pomluva?

A co pan kníže Schwarzenberg? Mám jej volit proto, že se chlubí v pátku Lidových novin ze 7. 9., že si tyká s rakouským prezidentem a má mnoho dalších významných přátel?

Proč člověk, který obdivuje Habsburky a staré Rakousko, kde jsme byli neplnoprávným národem a kárá nás, že jsme Rakousko rozbili, chce být naším prezidentem? Aby nám vládli opět jeho pomocí Rakušané?

Jaký je vztah jeho manželky k Čechám, vyplývá z toho, že jí nestojíme o to, aby se česky vůbec učila. To bude kuriozita: manželka českého prezidenta neumí česky!

Jeden z českých zákonů zní: „Prezident Beneš se zasloužil o stát“. Bez Beneše by svobodná republika nevznikla. Schwarzenberg se řadí po bok Hitlera, který Beneše také neměl rád. Vidí na něm jen strašnou „ješitnost a pomstychtivost“. V čem spočívá, přímo neříká, ale zřejmě tím Schwarzenberg myslí poválečný odsun sudeťáků.

Jak Schwarzenbergové straní Němcům je vidět i z příhody jeho otce, kterou se chlubí. Říká, že Němci v rakovnickém mlýně kapitulovali až 12. května, ač tak měli učinit již osmého. Nebyli to proto již vojáci, ale bandité, lupiči a vrazi a také se tak chovali. Podle platného mezinárodního práva mohli být popravováni bez soudu. Když těmto vrahům Češi začali zabavovat hodinky, Schwarzenbergův otec je s pistolí v ruce a s výhružkou, že zastřelí každého, kdo to udělá, bránil.

Taková je láska Schwarzenbergů k Němcům. Ti vytrhávají umučeným vězňům zlaté zuby, automaticky odsouzeným zabavují veškerý majetek a jejich děti v lepším případě vyhazují na ulici, ale zabavit jim hodinky se nesmí. To je přesně pseudohumanismus. Proč pan otec Schwarzenberg nehájil s pistolí v ruce Čechy, které nejen Němci popravovali, ale i zabavili všechen majetek, se neříká.

Velmi vstřícné vztahy Schwarzenberga s katolickou hierarchií jsou dobře známé. Spolu s panem Kalouskem založili politickou stranu TOP 09, aby v koalici prosadili restituce údajného církevního majetku. Peníze na důchody pro staré lidi nejsou, musí se snižovat, ale církev peníze musí dostat.

Co můžeme od takového prezidenta očekávat, je snadné si domyslet. Budeme se omlouvat Němcům a stát bude ovládat katolická církev a její spojenci. Náš prezident bude pak jezdit na setkání, na kterých se budou oslavovat Habsburkové. Ti, kteří nás 300 let utiskovali a věšeli legionáře, kteří bojovali za naši svobodu.