Jdi na obsah Jdi na menu
 


Opět neuvěřitelné

20. 1. 2012

Jiří Vacek

Dnes ráno (2. ledna 2012) jsem poslouchal Český rozhlas dvojku.

Na začátek roku si pozvali na rozhovor předního českého politika, který začal jako přesvědčený komunista, aby se nakonec stal lidovcem: pana Pitharta.

Ten neměl vhodnější námět než začít se rozplývat soucitem nad Němci, kteří se nedali k henleinovcům a za prvé republiky jim jejich soukmenovci vytloukali okna a tělesně je napadali. A hádejte na koho to pan Pithart svádí vinu? Samozřejmě na Čechy. Prý jsme demokratické Němce nechali henleinovcům na pospas.

V té době čelila republika obrovské nepřátelské mezinárodní nacistické propagandě. V obavách, aby Němci nezneužili tvrdou odvetu za henleinovské řádění, policie v takových případech měla příkaz postupovat tak, aby se její postup nedal zneužít proti naší republice.

My jsme to ocenili heslem: „Zachovejte klid a rozvahu a nechte si plivat na hlavu“. V té době Češi doslova prchali před henleinovci z pohraničí do vnitrozemí. Ti Čechům nejen rozbíjeli okna, ale přímo je vraždili. Ozbrojené přepady celnic, pošt, četnických stanic a mrtví Češi včetně žen – úřednic, byly na denním pořádku. Nikdo z Němců se proti tomuto řádění nepostavil. V této době hodní a slušní Němci neexistovali ani za války. Po válce byli najednou všichni hodní a nevinní a antifašisté. Povraždit miliony lidí stačil Hitler sám.

O tom pan Pithart nechce nic vědět. Ani o tom, co se dělo za války.

Dalším podvodem je, že se všichni nehenleinovci vydávají neprávem za přátele Čech a Československé republiky. Pravda je, kterou by pan Pithart jako soudruh měl vědět, že komunistická úřední linie schvalovala až do začátku války požadavky sudetských Němců na „sebeurčení“. Odtržení Českého pohraničí a jeho připojení k Německu nevymyslel Hitler. Němci se o to snažili dlouho před tím. On jen naplnil staré německé touhy.

To byl jen jiný název pro rozbití naší republiky a zničení české samostatnosti. Henleinovských odpůrců byla jen nevýznamná hrstka. V posledních svobodných volbách před Mnichovem Henlein dostal přes 90% hlasů – asi 95%. Za války o těchto antifašistech nikdo ani neslyšel. Neprojevili ani nejmenší známku odporu proti Hitlerovi. Sloužili mu věrně a poslušně jako všichni ostatní.

Na svůj antifašismus se rozpomenuli až po válce, když se jim hodil.

Přesto pan Pithart pro ně pláče. Genocida a statisíce zavražděných Čechů jej nezajímá a proto se s ní ani nezabývá. Litovat je třeba chudáky Němce. My – Češi, jsme je nechali Němcům na pospas! Nebyli to náhodou Němci, kteří útočili také na Němce? Všimněme si, že tuto základní pravdu, že zločiny prováděli Henleinovci zamlčuje. Proč? Nechce si jejich představitele rozhněvat. Proto musí být vina na Češích.

Na skutečnost, že dokud to bylo možné, to jest do Mnichova, naše republika poskytla ochranu a bezpečí stovkám opravdových antifašistů, kteří utíkali z Reichu před jistou smrtí, selektivně pan Pithart zapomněl. Byli to, kromě jiných spisovatelé bratři Mannové. Na území republiky naše úřady dokonce tolerovaly vysílání německé demokratické rozhlasové stanice, která byla ilegální.

Někteří lidé, když narazí na cokoliv českého, tak vidí všude jen zlo, nedostatečnost, omyly. Aktivně zpracovávají psychiku vlastního národa a doslova mu sugerují stud, samozřejmě falešný, že se cítí Čechy, že vůbec existuje.

To nejsou vůbec ušlechtilí humanisté. Nechtějí naše dobro, ale snaží se z nás vychovat poslušné a oddané sluhy všeho německého. Pokračují přesně ve stopách německé, rasistické ideologie, ve které jsou Němci nadlidé oprávněnými vézt ostatní, méněcenné Čechy, Poláky a další.

Takové výlevy dobře znám z dob německé okupace. Byly jich plné noviny. I ty sprosté útoky na prezidenta Beneše tam byly tenkrát, jako dnes. V čem je mezi lidmi, kteří tehdy Němce vychvalovali, Čechy ponižovali a Benešovi spílali, rozdíl? Zamysleme se dobře.

Do podepsání Mnichovské dohody byla v pohraničí situace zlá. I tak se nejlépe z pronásledovaných měli Němci, kteří vystupovali proti Hitlerovi. Nějaká rozbitá okna – to bylo vše.

Češi naproti tomu se stali v pohraničí doslova psanci ve vlastní zemi. Být Čechem bylo v očích henleinovců zločinem. Češi neměli podle nich v pohraničí co dělat a byli cílevědomě vyháněni. Představitelé české správy byli dokonce vražděni. Ozbrojené útoky na ně se odehrávaly denně.

Nevládl však masový teror, davy Henleinovců ještě veřejně nelynčovaly Čechy ani své Německé odpůrce.

To vše nastalo až po obsazení pohraničí Hitlerem. Teprve pak henleinovci nastolili teror, ve kterém jejich davy veřejně ubíjely Čechy i některé Němce.

Mnichov, to bylo teprve pravé odevzdání henleinovcům na pospas nejen několika málo Němců, ale tisíce Čechů. A kdo tyto lidi vydal Němcům na pospas? Přece ti, co vyjednali a podepsali Mnichov: Němci, Italové, Francouzi a Angličané. Nikoliv Češi, ale oni.

Pan Pithart by si měl důkladně osvěžit své znalosti historie. Nebo, což je pravděpodobnější, chce znát jen to, co se hodí jeho stále opakovaným tvrzením: hodní Němci a zlí Češi, kteří jim jen neustále ubližují.

Já se dobře pamatuji, že toto byla podstata Hitlerovy předválečné propagandy.

Pan Pithart a jemu podobní jen Hitlerovy myšlenky opakují. S tím, že tvrdí totéž, co Hitler, se nechlubí. Zakrývají svá tvrzení „humanismem“. Fakta však mluví jasně.